Prijsuitreiking zomerzoektocht ‘Home Made’

TEMSE/TIELRODE – Dankzij de samenwerking tussen Milieuwerkgroep Ons Streven, Toerisme Temse en het gemeentebestuur van Temse kan men al vele jaren genieten van een gratis, leerrijke zomerzoektocht in de Scheldegemeente. Elk jaar komt een ander thema aan bod. Met de zomerzoektocht 2018 doken tientallen mensen in de springlevende lokale economie en ontdekten ze producten die kakelvers, uniek, lekker, verrassend of gewoonweg goed zijn.

“Producten uit alle uithoeken van de wereld belanden via internetwinkels of rijkelijk gevulde supermarkten bij de consument’, aldus organisator Gert Hooftman. ” Voeding, kledij, meubels of bouwmaterialen hebben soms een ganse wereldreis gemaakt, vooraleer ze tot bij de gebruiker geraken. Je zou haast vergeten dat onze eigen streek zoveel te bieden heeft.”

Daarom daagden Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, Toerisme Temse en het gemeentebestuur van Temse de consumenten uit om op zoek te gaan naar kwaliteitsproducten van eigen bodem, zelf geteeld of gekweekt, hier bereid of met zorg gemaakt. De organisaotren van de zomerzoektocht vinden dat we best en met gepaste trots chauvinistisch mogen zijn en fier op al het goede van eigen streek.

De opdrachten en vragen waren niet van de poes. Misschien zorgden de hitte en de droogte ook voor een extra uitdaging. Toch bereikten nog vierenvijftig ingevulde deelnameformulieren de finish.

Ze werden ingezonden door mensen uit Temse (16), Tielrode (8), Elversele (4), Sint-Niklaas (4) Kruibeke (4), Steendorp (3), Beveren (3), Baasrode (2), Bazel (2), Hamme (2), Bornem (2), Nieuwkerken-Waas (1), Boom (1), Haasdonk (1) en Lier (1).

Het goede nieuws was dat alle vragen juist werden beantwoord. Niemand slaagde er echter in om alle juiste antwoorden in te vullen. De traditionele bekendmaking van de oplossingen en de prijsuitreiking op 2 november verliepen dan ook uitermate spannend.

Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, Toerisme Temse en het gemeentebestuur van Temse mochten de deelnemers in ‘het Gildenhuis’ van Tielrode trakteren op een onderhoudende Powerpoint-presentatie. Voorzitter Gert Hooftman van Milieuwerkgroep Ons Streven vzw verwelkomde de enthousiaste speurders. Schepen van Toerisme Franky De Graeve vertegenwoordigde het gemeentebestuur.

Dirk Franck en Chris De Wachter uit Baasrode kroonden zich samen met René D’Hollander uit Elversele tot de beste speurders van deze smaakvolle zomerzoektocht. Ze werden op zeer korte afstand gevolgd door Jasper en Evelien De Laet en Tina De Swert uit Tielrode, Christ’l Van de Wouwer uit Bazel en Myriam Vercauteren uit Elversele. De aanwezige winnaars kregen van het gemeentebestuur een mooi pakket van lekkere streekproducten aangeboden.

Naar goede gewoonte werden op de avond van de prijsuitreiking nog een aantal prijzen verloot. De vierjarige Jules zorgde voor een ontwapend optreden als ‘onschuldige hand’. Hij trok de namen van de bijkomende winnaars uit een zak met briefjes van de aanwezigen.

Perfect in thema ‘Home made!’ werden door de gelukkigen een aantal lokale specialiteiten gretig aanvaard: vlaai en drakenbrood van bakkerij Anné, honing van Herman Vermeulen van de Kettermuit, ambachtelijke speculaas van Wim Vermeulen van Temse-Velle, vlaai van de Zoetie op de Krijgsbaan, ambachtelijke droge worstjes van Jean-Pierre Smet van de Ardenia (Pietje truffel worstjes met witte zomertruffel en rode wijn en Pietje Tripel met Velleneirbier, mosterd en mosterdzaadjes) en vier variëteiten van sap geperst uit vers fruit op het bedrijf van Raf De Dycker, eveneens Krijgsbaan.

De tuinstarterskit ‘Mijn eigen kleine moestuin ‘ van Velt mocht in het prijzenpakket niet ontbreken. Dit was immers het antwoord op een vraag uit de zomerzoektocht.

“Tot slot eindigen we nog met een speciaal woordje van dank aan de vrijwilligers van Ons Streven Els, Michel, Kurt en Herman die het talrijk opgekomen publiek hartelijk ontvingen.”

VLNR: Schepen van Toerisme Franky De Graeve, Gert Hooftman (organisator van de zoektocht en voorzitter van milieuwerkgroep Ons Streven) , enkele hoofdprijswinnaars : René D’Hollander (Elversele), Christ’l Van de Wouwer (Bazel) en Chris De Wachter (Baasrode)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *