Temse krijgt label ‘Kindvriendelijke Gemeente’.

TEMSE/GENT – Temse mag zich samen met Kortrijk, Middelkerke, Dendermonde, Poperinge, Herenthout, Geraardsbergen en Leuven de komende zes jaar kindvriendelijke gemeente noemen. Een Temsese delegatie onder leiding van schepen van Jeugd Debby Vermeiren (CD&V) kreeg zondagnamiddag 6 november de oorkonde van ‘Kindvriendelijke Gemeente‘ uit de handen van Vlaams Minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD).

kindvriendelijke-gemeente-2016Zondagnamiddag 6 november heeft minister van Jeugd Sven Gatz voor de tweede maal de labels ‘kindvriendelijke steden en gemeenten’ uitgereikt. Het label heeft roots in de internationale Child Friendly Cities beweging gestart vanuit de VN en UNICEF. Het lauwert steden en gemeenten die het internationale kinderrechtenverdrag omzetten in concreet beleid op alle terreinen waar kinderen en jongeren mee in aanraking komen.

Samen met kinderen en jongeren analyseerden de steden en gemeenten hun beleid vanuit een kindvriendelijke bril. Ze formuleerden een strategie die rekening houdt met hun jonge inwoners in al hun beleidsbeslissingen. Niet alleen als het over jeugdwerk of kinderopvang gaat, maar ook over pakweg mobiliteit, welzijn, cultuur en veiligheid.

“Er is in Temse een grote stijging van het aantal kinderen, en daar wilden we iets mee doen”, aldus schepen van Jeugd Debby Vermeiren (CD&V) “Onze motivatie om voor het label te gaan was dat Temse een aangename gemeente moet zijn waar ieder kind graag is en zich thuis voelt. Dankzij het label vinden kinderen en jongeren zich gehoord en gewaardeerd voor hun inbreng over leven, wonen en ontspanning in onze gemeente. En zo dragen ze bij tot een gemeente in voortdurende beweging. Met het label is de kous evenwel niet af. Het grote werk begint pas. We moeten samen met de werkgroep de vinger aan de pols houden en hen attent maken op onze kindvriendelijke visie.”

 

temse_kindvriendelijke-gemeente-2
De delegatie met ondermeer Schepen van Jeugd Debby Vermeiren (CD&V) Jeugdconsulent Joke Maes en schepen Hugo Maes (CD&V) met de behaalde oorkonde

 

temse-kindvriendelijke-gemeente-2016_delegatie-jurygesprek
De Temsese delegatie tijdens het jurygesprek op 5 oktober 2016

Lees meer door hieronder te klikken

Temse, Kortrijk, Middelkerke, Dendermonde, Poperinge, Herenthout, Geraardsbergen en Leuven zien dus hun inspanningen beloond. Een jury beoordeelde van elke gemeente een dossier. Welk traject legden ze af? Hoe kindvriendelijk zijn ze nu, wat is hun strategie kindvriendelijkheid en hoe is die verankerd in hun beleid? De jury bestond uit UNICEF België, het Kinderrechtencommissariaat, VVSG, Demos, VVJ, Hogeschool Gent, Universiteit Gent, AP Hogeschool Antwerpen, afdeling Jeugd van de Vlaamse overheid en het Europees Netwerk Kindvriendelijke Steden.

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen namens de jury: “Het label kindvriendelijke steden en gemeenten zorgt voor een dynamiek bij lokale besturen om met kinderrechten aan de slag te gaan. Een kindvriendelijk beleid is een beleid voor alle kinderen. En het betrekt bovendien alle domeinen die voor kinderen belangrijk zijn. Iedereen mee in bad dus, van de groendienst tot het OCMW.”

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz overhandigt persoonlijk de oorkonde aan de steden en gemeenten: “Kindvriendelijkheid staat gelijk met mensvriendelijkheid. Niet alleen kinderen zijn gebaat met een aangename leefomgeving, verkeersveilige buurten of een goede cultuur en jeugdinfrastructuur. Daarom ben ik blij te mogen vaststellen dat dit label gegeerd is door de steden en gemeenten. Ik wil het behalen ervan dan ook blijven aanmoedigen!”

De uitreiking gebeurt niet toevallig in Gent waar morgen de internationale conferentie Child in the City start. Gent mag zich sinds 2014 kindvriendelijke stad noemen en is gastheer van de conferentie. “Door het congres naar Gent te halen kunnen we ons laten inspireren door de hele wereld. Tegelijk tonen we ook hoe ver we zelf staan. Het label is net als “liefde” een werkwoord. Het stimuleert Gent om er dagelijks werk van te maken. Steeds meer kinderen groeien op in de stad. Volgens mij bestaat er geen betere plek om op te groeien maar vraagt dat een actief beleid voor een kind- en jeugdvriendelijke stad” zegt Elke Decruynaere, Gentse schepen van jeugd.

Steden en gemeenten die ook voor de titel willen gaan, kunnen zich tegen 2018 klaarstomen. Dat kan op eigen houtje, met alle info die ze vinden op www.kindvriendelijkestedenengemeenten.be, of onder begeleiding van VVJ. De internationale beweging Child Friendly Cities ontwikkelde een toolkit die steden en gemeenten helpt om hun staat van kindvriendelijkheid op te maken en hun strategie voor de komende jaren te bepalen. VVJ vertaalde dat instrumentarium naar de Vlaamse context. “Onze missie is meer, beter en breder lokaal beleid voor kinderen en jongeren. Steden en gemeenten die het label halen engageren zich om daar dagdagelijks werk van te maken.” zegt Kaï Van Nieuwenhove, directeur van VVJ.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *