Hemelwater- en droogteplan moet Temse in toekomst beter wapenen tegen wateroverlast en droogte

TEMSE – Net zoals vele andere gemeenten in Vlaanderen, is Temse kwetsbaar voor wateroverlast maar ook voor droogte en watertekort. We moeten in de eerste plaats anders omgaan met ons hemelwater (regenwater). Daarom maakte het lokaal bestuur werk van een hemelwater- en droogteplan.

Waarom een hemelwater- en droogteplan?

Het hemelwater- en droogteplan beschrijft hoe we met hemelwater (regenwater) en droogte in de toekomst moeten omgaan in onze gemeente. Het plan bevat algemene informatie, enkele basisprincipes en een analyse van de bodemsamenstelling in Temse. We schetsen de hemelwatervisie en voorzien concrete acties en maatregelen. Het plan houdt rekening met de lokale omstandigheden, de aanwezige knelpunten, uitdagingen, opportuniteiten en noden van onze gemeente.

Er is in totaal meer dan twee jaar aan het plan gewerkt, het werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 maart 2023.

We moeten in de eerste plaats vermijden dat hemelwater in de openbare riolering terecht komt.

“Bij rioleringswerken houden we hier rekening mee. Zo zorgden we bij de heraanleg van de Antwerpse Steenweg voor waterdoorlatende parkeer- en plantvakken en geveltuinen. Dit gaan we ook in de Kouterstraat doen. Het regenwater kan dan makkelijker in de bodem dringen. In de Bokmolen- en Stokthoekstraat vangen we het hemelwater op via een gracht en groenstroken”, geeft schepen van Openbare werken en nutsvoorzieningen Lieve Truyman (N-VA) aan.

Samen inzetten op vergroening, ontharden en opvangen hemelwater

Regenwater (hemelwater) is kostbaar. We moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat het niet in de riolering terecht komt. Verder moeten we ontharden en inzetten op meer groen.

“In Temse hebben we enerzijds onze eigen projecten op openbaar domein zoals het vergroenen van de Akkerstraat en Philemon Haumanstraat. Anderzijds motiveren we inwoners met bv. een premie voor groendaken en aanleg van een geveltuin. We lanceren nu ook een campagne om je tuin waterproof te maken”, klinkt het bij schepen van Duurzaamheid Tineke Van Britsom (N-VA).

Een gedachte over “Hemelwater- en droogteplan moet Temse in toekomst beter wapenen tegen wateroverlast en droogte”

  1. Er zou ook eens moeten gekeken worden naar oplossingen, voor het oppompen van grondwater bij nieuwbouw , in Leuven is er een mooi initiatief, opgepompte water is VERPLICHT, op te vangen in watercontainers, voor hergebruik door particulieren of groendienst
    Al een paar keer artikel doorgestuurd, via Whatsapp, naar verschillende schepenen maar nemen daar geen notie van denk ik hoor , spijtig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *