Bomenkap rond vijver nog niet ten einde: “Voor geld moet blijkbaar veel wijken”

Schepenen kritisch voor mensen die vragen stellen bij verdwijning bomen

TEMSE – Vorige week werden in Temse heel wat bomen gekapt in Den Esch om plaats te maken voor een woning. En er zal nog heel wat groen sneuvelen, want het stuk groen is bouwgrond, aldus het bestuur. Ze hebben de kap vergund.

Den Esch is een grote vijver omringd door groen tussen de Cauwerburg en woonwijk De Zaat in Temse. Vorige week verdwenen er meer dan honderd bomen voor de bouw van een huis. Het leidde maandagavond tot een vraag op de gemeenteraad door Brigitte Caura (Tesamen).

“89 bomen moesten wijken voor één woonst en nog eens 36 bomen zijn gesneuveld, zodat bewoners zicht hebben op de vijver”, zegt het gemeenteraadslid, die betreurt dat er ook bomen gekapt werden, die niet in de weg van het huis stonden. “Dat zo’n mooi stukje natuur verminkt wordt omwille van één iemand die in het groen wil wonen, valt moeilijk uit te leggen. Voor geld moet blijkbaar veel wijken.”

“Het college gaf de vergunning om bomenkap omdat het hier gaat om een bouwperceel”, antwoordde schepen voor Groen Hugo Maes (CD&V). “Het is de derde woning die op de strook wordt gebouwd en de aanvraag werd op dezelfde manier behandeld als de vorige. Ook voor een ander deel van het stuk grond zal een bouwaanvraag ingediend worden door de firma Cordeel (eigenaar van het terrein, nvdr), dat ook de toelating heeft gekregen om er te kappen.”

Volgens de schepen doet de gemeente meer dan moet. “Het gaat om spontane bebossing. De Vlaamse overheid beschouwt dat niet als bos maar door ons wordt dat wel zo behandeld waardoor we een compensatie kunnen opleggen, meer oostelijk op het terrein.”

Pek en veren

De schepen nam nog de mensen op de korrel die vragen stelden bij de bomenkap:

“Het verontrust ons dat mensen die op een rechtmatige manier een vergunning kregen, publiekelijk aan de schandpaal worden genageld.” Schepen voor Omgevingsvergunningen Wim Van Rossen (Open Vld) spreekt ook raadslid Caura aan. “Ik vind het bijzonder schrijnend dat u meedoet aan een soort volkstribunaal”, zegt hij. “Ik heb weet dat de buren bijna op Trumpiaanse wijze door u en uw omgeving worden behandeld.”

Brigitte Caura ziet het probleem niet. “Ik word hier met pek en veren overladen voor een vraag die onder de bevolking leeft”, zegt Caura. “Ik ben niet diegene die de meute aanvoert en oproept tot acties om die mensen te gaan lastigvallen, ik maak gewoon gebruik van mijn recht om te vragen waarom dit is goedgekeurd.” Op de vraag van Caura of het wandelpad door het gebied toegankelijk blijft, antwoordden de schepenen nog positief. (Bron + foto: HN/Tom Nuytemans)

Een gedachte over “Bomenkap rond vijver nog niet ten einde: “Voor geld moet blijkbaar veel wijken””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *