Eerste mobiele fietsbib van Vlaanderen in Temse

TEMSE – Temse is de 29ste gemeente waar de fietsbib ‘Op Wielekes‘ van start is gegaan, maar wel de eerste die met de fietsbib op verplaatsing kan.

In ruil voor lidgeld kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar bij Op Wielekes een fiets lenen. De opening van Op Wielekes in Temse gebeurde woensdag op de Dacca-site, waar kleuters fietsles konden volgen.

Wijken of scholen

“Dit is het eerste mobiele depot van Op Wielekes”, zeggen Jeugdschepen Tineke Van Britsom en Ellen Ongena van team Duurzaamheid. De momenteel zowat dertig fietsen staan in een container op wielen. “De bedoeling is dat we met het mobiel depot naar wijken of scholen trekken, om mensen op een laagdrempelige manier met Op Wielekes te laten kennismaken.”

“Op Wielekes is een project waar we verschillende beleidsdomeinen raken. Duurzaamheid, Milieu, Mobiliteit en Jeugd”, zegt Ellen Ongena. “Samen organiseerden we – gelijktijdig met de opening – fietslessen voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Dit bleek een succes. 15 ouders schreven hun kind in. Ons doel is dit meermaals per jaar te herhalen en tijdig een oproep voor inschrijving te lanceren.”

Doorgeven aan broer of zus

Maurice Calle (10) kwam bij de opening samen met zijn ouders een fiets zoeken, hij is zijn huidig exemplaar ontgroeid.

“Dit is een economische oplossing”, zeggen ouders Martin en Stephanie. “Je moet haast ieder jaar een nieuwe fiets kopen terwijl de oude nog niet versleten is. Maurice is enig kind, dus hij kan het niet doorgeven aan broers of zussen.”

Meer foto’s, klik hier

Maurice Calle (10) was zijn huidige fiets ontgroeid en was blij met zijn nieuw exemplaar


Sleutelpas

Lid zijn van Op Wielekes kost 30 euro per jaar voor het eerste kind, 20 euro voor het volgende. Voor mensen met een Sleutelpas of zij die een fiets aanleveren, is het gratis. De tarieven werden maandag goedgekeurd op de gemeenteraad en dat zorgde voor gemengde reacties. Brigitte Caura (Tesamen) was blij met het gratis-principe voor mensen met een Sleutelpas. Partijgenote Sien Steels vreest dan weer dat mogelijke extra te betalen herstellingskosten hoog kunnen oplopen voor de ontleners.

“We maken in ons reglement een duidelijk onderscheid tussen natuurlijke en abnormale schade”, zegt schepen Van Britsom. “Normale slijtagekosten vallen ten onzer laste. Ik ga er ook niet van uit dat kinderen de fiets slopen, maar als dat zo is, is het terecht dat ze betalen.”

Temse is de tweede Wase gemeente die met Op Wielekes start. Sint-Niklaas begon er mee in maart 2021. Daar werden al 65 fietsen gedoneerd en minstens evenveel uitgeleend.

De fietsbib Op Wielekes werd feestelijk geopend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *