Ferm Tielrode huldigde nieuwe Troostplek in

TEMSE/TIELRODE – Op zondag 20 september werd op het kruispunt van de Hofstraat met de Burmtiendestraat in Tielrode een troostplek ingericht door de lokale Ferm-afdeling (voorheen KVLV red.). Aan het kapelletje werd een infobord geplaatst met informatie en een gedicht.

Hierdoor wordt deze troostplek een plaats waar men naartoe kan gaan om even stil te staan, troost te zoeken en vooral ook hoop te vinden.

“In deze bijzondere periode, met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby’s, gezellig samenzijn, een knuffel”, klinkt het bij Mirjam Van Osselaer van Ferm Tielrode. “We moeten een verlies verwerken of afscheid nemen van een geliefd persoon. Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen. ”

Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht, bepaalde gebruiken en rituelen lopen anders dan voorheen.

“Veel mensen hebben het moeilijk om met deze situatie om te gaan”, stelt Van Osselaer. “Ferm wil dit niet zomaar laten gebeuren. Met Plant Troost willen we iedereen de kans geven om samen troost te vinden en te bieden. We zijn blij dat we op de Dag van de Landbouw een troostplek mogen inhuldigen dicht bij de natuur. Een plek die uitnodigt om er te mijmeren, weg te dromen en troost kan bieden.”

Schepen Hugo Maes mocht het woord nemen namens het gemeentebestuur.

Voor en achter de schermen

“Ik wil hier een eerbetoon brengen en een woord van dank en respect aan iedereen die zijn steentje bijdraagt om deze periode een beetje draaglijker te maken”, aldus de schepen. “Eerst en vooral de zorgverleners. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die het beste van zichzelf geven. Zoals de nationale Veiligheidsraad, maar de veiligheidscel in Temse die om de twee weken samenkomt om de situatie te evalueren. Daarnaast ook de mensen die het schakelzorgcentrum in de sporthal van Temse hebben ingericht. En de medewerkers voor en achter de schermen die alles in goede banen leiden. De winkeliers die trachten hun winkels coronaproof te maken en de lijst is nog ellenlang.”

“Onze gemeenschap is geraakt in haar hart door een onzichtbare vijand. Daarom willen we vandaag, zij het wel vanop afstand, samen een stapje zetten in een gemeenschappelijk en gedeeld verwerkingsproces. Daarom openen we vandaag deze blijvende troostplek aan dit kapelletje.”

Ferm initiatief

“Een kapelletje dat gebouw werd in 1850 door omliggende inwoners als dank aan Maria, de hulp der Christenen. Omdat ze toen verlost werden van een pandemie bij de dieren waardoor heel wat koeien en varkens zijn gestorven. We hebben in Temse en Tielrode al meerdere troostplekken en mijmerplaatsen. Deze plaats op de hoek van de Hofstraat en de Burmtiendestraat is zo’n plek waar iedereen welkom is om even stil te zijn. Alleen of met vrienden en familie heel even zonder woorden te zijn.”

“Er worden hier ook bloembollen geplant die zullen uitgroeien tot een bloemenzee ter herinnering aan de storm die we samen doorstaan hebben, voor iedereen die er niet meer bij is maar ook als herinnering dat we niet alleen staan. Een herinnering dat warmte, solidariteit en troost de diepste wonden kunnen zalven. Proficiat dit is een Ferm initiatief.”

Nadien mocht Ferm consulente voor Oost-Vlaanderen Annie Marrijse nog het woord nemen, net zoals de initatiefnemer voor de Troostplek mijnheer Houteqiet. Tussendoor was er ook een muzikaal intermezzo door Nicky Van Broek.

Na het onthullen van het infobord door Mirjam Van Osselaer en schepen Hugo Maes werden ook enkele bloembollen geplant die in het voorjaar zullen bloeien als symbool voor verbondenheid, hoop, vertrouwen en kracht.

Meer foto’s, klik hier

Bestuursleden van Ferm Tielrode onthulden het infobord van de Troostplek samen met consulente Annie Marrijse en schepen Hugo Maes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *