Buurtbewoners vrezen grote vissterfte door deels uitschakelen ‘te lawaaierige’ pomp

TEMSE – Buren van het parkje tussen de Eduard De Sutterlaan en Florent Beeckxlaan maken zich zorgen over de gezondheid van de vissen in de parkvijver. Het pompsysteem draait enkel overdag na klachten van andere buurtbewoners over lawaaihinder.

In het parkvijvertje zwemmen haast nog uitsluitend kleine visjes rond, want een van de laatste grotere exemplaren is de afgelopen dagen gestorven. Tinne Dullaert en Larry Van Elewijck zijn bezorgd over de andere vijverbewoners en vermoeden dat er te weinig zuurstof in het water komt.

“Er is wel een pompsysteem, maar de rubberen darm die de lucht in de vijver pompt is niet lang genoeg. Daardoor blijft een groot deel van de vijver zuurstofarm. Bovendien draait de pomp enkel overdag, nadat mensen uit de buurt klaagden over lawaaihinder. Ook in het weekend heeft de pomp volgens ons niet gedraaid. Als dat zo doorgaat, vrezen we dat alle vissen zullen sterven.”

Automatische timer

Diensthoofd van de groendienst Wim Vereecken bevestigt dat de pomp met een automatische timer werkt.
“Het klopt dat de pomp enkel overdag draait. Dat is al enkele jaren zo. Het leek ons een goed compromis voor degenen die last hebben van het lawaai en zij die de pomp permanent zouden willen laten draaien. Het is niet zo dat die pomp veel lawaai maakt, maar wie bij dit warme weer ’s nachts met het raam open slaapt kan er wel hinder van ondervinden.

“We hebben het systeem afgelopen winter nog gereinigd, waardoor er opnieuw meer lucht wordt aangezogen. De vissterfte komt waarschijnlijk door het warme weer. Het water staat quasi stil, en bij zo’n heet weer warmt het water erg snel op. Ook in andere vijvers merken we meer dode vissen op. Het vijvertje tussen de Eduard De Sutterlaan en de Florent Beeckxlaan is slechts zo’n anderhalve meter diep, dus dat wordt snel warm. Daar kan het pompsysteem niets aan veranderen. Wel gaan we het pompsysteem binnenkort beter afsluiten met een slot. Het is al gebeurd dat onbekenden de pomp eigenhandig afzetten, en dat willen we met een slot in de toekomst vermijden.” (Bron: HN/Mattias Goossens)

Tinne Dullaert en Larry Van Elewijck zijn bezorgd en vermoeden dat er te weinig zuurstof in het water komt. (Foto: MGB)

Een gedachte over “Buurtbewoners vrezen grote vissterfte door deels uitschakelen ‘te lawaaierige’ pomp”

  1. Met Wim Vereecken zou ik graag eens praten, want verleden jaar was het ook warm weer en geen vissterfte dan stond er bovendien heel weinig water in maar dan draaide de pomp wel dag en nacht. Zal dus weer niks helpen he’, allen ons belastingsgeld dat telt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *