Reizende tentoonstelling biedt unieke kijk op verdwenen stukje geschiedenis

Expo houdt halt langs traject verdwenen tramlijn Hamme-Antwerpen.
Eerste halte: Gemeentemuseum Temse
BAZEL / HAMME / TEMSE / WAASMUNSTER – Tussen 1904 en 1959 konden reizigers pendelen met de tram tussen Hamme en Antwerpen. Van tramlijn H is tegenwoordig amper nog iets te zien in het straatbeeld, maar een rondreizende tentoonstelling en een boek brengt de geschiedenis van de tram tot leven. De voorstelling van het boek en de opening van de expo vonden plaats in AC De Zaat, in aanwezigheid van een 100-tal genodigden.

“De tentoonstelling zal op elke locatie andere lokale accenten krijgen”
Romain Van Hautekerke & Guy ‘D Haen
Comité H

Andere accenten

Het openbaar vervoer in de regio is ondertussen danig versplinterd, maar in het begin van de 20ste eeuw bleek de tram een efficiënte manier om tussen Hamme en Antwerpen te pendelen. De tramlijn werd aangelegd tussen 1904 en 1908 en bleef in gebruik tot 1959.

Om zestig jaar na de stopzetting van de tramlijn te vieren, slaan verschillende heemkundige kringen de handen in elkaar om als ‘Comité H’ een rondreizende tentoonstelling te organiseren die het traject van de tram volgt.

“De tentoonstelling zal op elke locatie andere accenten krijgen”, vertellen voorzitter Romain Van Hautekerke en secretaris Guy D’Haen. “Behalve infopanelen met de geschiedenis van de tramlijn, wordt er een video vertoond met beelden van toen, zullen er foto’s te zien zijn en stellen we objecten tentoon uit de tijd van toen. Wij hebben ook een verzameling van allerhande tramaccessoires en documenten verkregen via voormalige medewerkers van de tramlijn. Historicus Harry Van Royen heeft een brochure samengesteld die op elke locatie te koop is.”

Attractie aan de kust

Tramlijn H werd vooral gebruikt door pendelaars en schoolgaande jeugd. Er zijn nog twee stukjes van de oorspronkelijke tramlijn te zien aan het fort van Steendorp. “Daar werden transport-tramstellen afgeleid naar de chemische fabriek die in het fort gevestigd was.”

Een van de tramstellen kent ondertussen een nieuw leven.

“Een tramstel uit Temse is na de stopzetting van de lijn naar Kortrijk verhuisd. Daar is het tot 1965 blijven rijden, om daarna naar de stelplaats van Oostende te verhuizen. Ondertussen is het tramstel volledig gerestaureerd en rijdt het als attractie aan de kust.”

Tot 30 september

De organisatoren betreuren dat de tramlijn destijds werd afgeschaft.

“Er verschenen krantenartikels met als titel ‘Weg met de tram’. Mensen vonden dat die in de weg reed. Terwijl in de toekomst koning auto misschien opnieuw zal moeten wijken voor openbaar vervoer zoals de tram”, zeggen de initiatiefnemers nog.

De tentoonstelling ‘Tramlijn Hamme-Antwerpen 1904-1959’ zal komend jaar halt houden in het Gemeentemuseum van Temse (05/07-30/09), ID+art in Hamme (09/11-18/12), Heemkundige Kring Wissekerke in Bazel (08/03-29/03), Cultuurcentrum De Koolputten in Waasmunster (17/04 – 26/04), de Sint-Martinuskerk van Burcht (02/05 – 10/05) en de Heemkundige Kring Zwijndrecht-Burcht op Linkeroever (16/05 – 24/05).

Het boek – 120 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd – is verkrijgbaar tegen 15 euro tijdens de expo,

De reizende tentoonstelling, loopt in Temse in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, tot 30 september en is elke zaterdag en zondag vrij toegankelijk van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u. Eveneens bezoeken na afspraak zijn mogelijk.

De leden van Comité H. met een oude foto van de tramlijn in Temse.
Bestuursleden van de organiserende heemkundige kringen met auteur Harry Van Royen, filmrealisator Hugo Bredael, burgemeester Luc De Ryck en schepen Lieve Truyman. tijdens de officiële opening van de expo

2 gedachtes over “Reizende tentoonstelling biedt unieke kijk op verdwenen stukje geschiedenis”

    1. De brochure Tramlijn H is nog verkrijgbaar (slechts enkele exemplaren) in het Vlaams Tram- en Autobusmuseum te Berchem, Antwerpen. De prijs is €20,00.
      Het museum is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 u tot 17.00 u.
      Meer info op https://www.vlatam.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *