Kouterstraat krijgt volledige make-over

Rioleringen zijn in zeer slechte staat
Ook omliggende straten worden aangepakt

TEMSE – Tijdens de laatste gemeenteraad stelde oppositieraadslid Wim Van Rossen (Open VLD) de alweer slechte toestand van het wegdek van de Kouterstraat aan de kaak. “De komende jaren krijgt de straat een volledige ‘make-over”, verklapte schepen Hugo Maes (CD&V)

“Nadat in 2001 de Kouterstraat een nieuw wegdek kreeg, moest na amper 6 jaar de straat in 2015 opnieuw geasfalteerd worden”, klonk het bij Van Rossen. “Tijdens de gemeenteraad van augustus 2015 vertelde men dat de oorzaak van dit alles te maken had met het uitbreken van oude tramsporen (in een bedding van kasseien red.) aan de boekhandel en de schoenwinkel. Toen werd ook gesteld dat het niet de bedoeling was om een totaalaanpak voor de Kouterstraat na te streven. Recent merken we dat nu na amper twee jaar en vijf maanden het wegdek grote tekenen van slijtage begint te vertonen. Ik vraag me af of men de Kouterstraat nog altijd gaat overlaten aan de tand des tijds en er niet geopteerd wordt voor een totaalaanpak met ingrijpende maatregelen zodat we niet om de twee jaar de straat moeten voorzien van een nieuwe laag asfalt, werken die in 2015 nog begroot werden op 65 000 euro.”

“De aannemer had ons in 2015 verzekerd dat hij het probleem van de kasseien onder het het asfalt kon oplossen. Door een speciale aanhechting zou de asfaltering nog even kunnen blijven liggen”, antwoorde schepen Hugo Maes (CD&V) “We hebben hem dan ook op het matje geroepen en met die beweringen geconfronteerd. En hem gedwongen om de herstelling nu op eigen kosten te doen.

Nu, als men de kasseien onder het wegdek wil verwijderen moet men het ganse wegdek en wellicht ook het voetpad heraanleggen. Daarom zijn we gaan aankloppen bij Rio-Pact (het samenwerkingsverband tussen De Watergroep en Aquafin voor gemeentelijk rioleringsbeheer red.) en konden het cameraonderzoek van de riolering bekijken. Daaruit blijkt dat die er zeer slecht aan toe is. Het is zelfs zo erg dat wanneer men de straat zou aanleggen zoals in de Schoolstraat gebeurd is, waarschijnlijk de de riolering zou instuiken door de trillingen van de werken”,

Daarom gaat men nu in eerste instantie de aannemer verplichten de nodige herstellingswerken uit te voeren.

“Daarnaast is er met Aquafin een RioP een dossier opgestart om de riolering in de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat een deel van de Gasthuisstraat en Mariadal volledig aan te pakken.”, stelt Maes. “Bij Mariadal is ook al een studieburaeu aangesteld omdat daar ook voetpaden moeten vernieuwd worden. binnenkort gaan we dan een dossier opstellen voor vernieuwing van de riolering in de overige genoemde straten zodat het afvalwater naar de collector en het waterzuiveringstation geleid wordt. Gezien de projecten die daar in de pijplijn zitten, de ISA-site, de nieuwbouw van de kliniek en de nieuwbouw van de Reiger, gaan we samen met Aquafin en de betrokkenen samenzitten zodat met het aanleggen van een dubbel rioleringsstelsel alles op elkaar kan afgestemd worden. Trouwens als we zo een groot dossier indienen hebben we heel veel kans dat dit gesubsidieerd wordt. Als we enkel de Kouterstraat indienen zou dat niet het geval zijn.

De gemeente gaat dit jaar nog een dossier indienen. De timing van de start van de rioleringswerken zou zowat twee jaar bedragen.

“De asfalteringswerken zijn in 2015 gebeurd, met de herstelling van de slechte delen die binnenkort gebeuren en we daar twee jaar bijtellen zouden we in 2020 de start moeten kunnen geven van de renovatie van de rioleringswerken”, aldus Hugo Maes “Dan kan er op die moment ook nagedacht worden over de invulling wegdek, de weg-infrastuctuur, en de voetpaden zoals we ook doen in de Dorpsstraat in Elversele en de Antwerpse Steenweg in Tielrode.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *