Ga eens wandelen met uw papegaai

Na primeur in Bornem, komende zaterdag tweede papegaaienwandeling van ons land langsheen de Schelde in Temse.

Ook zonder papegaai iedereen welkom om mee te wandelen.

TEMSE/BORNEM – Marleen Van der Veken uit Mariekerke organiseerde afgelopen weekend langsheen de Schelde in Bornem de eerste papegaaienwandeling van het land. Marleen en haar rosé kaketoe Tattoo verwelkomden zo’n dertig mensen met hun gevederde vrienden. Komende zaterdag 17 juni kan men ook in Temse terecht voor een papegaaienwandeling langsheen de Schelde.
Krista Tops organiseert voor het eerst een papegaaienwandeling in Temse

Sommige dieren droegen een tuigje, anderen hadden plaats genomen op een verbouwde kinderwagen. “Allemaal de kooi uit en naar buiten, dat is de boodschap”, zei de Nederlander Marco van den Bunt uit Gouda. Hij organiseert in Nederland al langer papegaaienwandelingen en is de bezieler van de Facebookpagina ‘De papegaaienwandelingen’.

“Het is niet zo dat het in heel Nederland al een vertrouwd beeld is dat mensen met een papegaai gaan wandelen”, aldus Van den Bunt. “Op sommige plaatsen in Nederland ­kijken ze even gek op als in Vlaanderen wanneer je met je papegaai op stap gaat. Al hebben wij al wel meer locaties waar papegaaienwandelingen plaatsvinden. Soms gaan er tachtig tot honderd papegaaien mee op stap. Al is dit ook echt een ­fijne opkomst voor de eerste wandeling in België.”

Ook organisator Marleen Van der Veken was in haar nopjes. “Toen ik hier daarstraks aankwam en vijf papegaaien zag, was het voor mij al geslaagd. En kijk eens met welke groep we nu al op stap kunnen. Er zijn zelfs mensen die meer dan 170 kilometer hebben gereden om hier vandaag mee te stappen. Ik ben zeker tevreden over deze eerste wandeling.”

Voor nogal wat stappers was het de eerste keer dat ze aan een papegaaienwandeling deelnamen. Voor Tim Janssens en Milly Boeykens en hun zoon Duncan uit Buggenhout bijvoorbeeld. Zij brachten rosé kaketoe Indy mee. “Ik had op de radio gehoord dat deze wandeling werd georganiseerd en dat het goed is om met je papegaai buiten te komen”, zei Tim. “We zijn een tuigje gaan kopen en deze week mocht Indy voor het eerst al even buiten. Vandaag gaan we dan voor de eerste keer echt op wandel.”

Dommer in een kooi

“Ik hoorde ook dat papegaaien dom kunnen worden van alleen maar in hun kooi te zitten”, aldus Milly. “Die gedachte vinden we niet zo fijn. Een reden te meer om met Indy te gaan wandelen. Je kiest voor zo’n dier en dan is het uiteraard niet de bedoeling dat het dom of ongelukkig wordt. In december wordt Indy drie jaar. Door hem de voorbije week elke dag een kwartiertje of een halfuurtje uit zijn kooi te halen, voelen we al dat de band met het dier intenser wordt. Het leven wordt leuker voor hem en eigenlijk ook voor ons.”

“Ik ga normaal niet wandelen met mijn papegaaien, maar neem hen wel elke dag mee op de fiets”, zei Jozef Verdijck uit Zoersel. “Als ik aan een open gebied kom, mag een van de twee ook uitvliegen. De ­vogels komen altijd terug. Normaal ga ik alleen even met hen wandelen als het slecht weer is. Vandaag ben ik hier om kennis te maken met een aantal mensen die ik alleen ken vanop Facebook. Nu kan ik hen live ontmoeten.”

De twee blauw-gele ara’s die Jozef meebracht, maakten flink wat indruk. “Het zijn twee jongen die ik zelf met de hand heb grootgebracht. Mero is 4,5 en Rambo 2,5 jaar. Dat is jong, want ara’s kunnen tot negentig of zelfs honderd jaar worden.”

Van aan het kerkhof in Mariekerke leidde de papegaaienwandeling door de velden tussen Mariekerke en Branst naar de Scheldedijk. Marleen Van der Veken wil gerust een volgende editie van de papegaaienwandeling organiseren. “Samen met mijn schoonzus denk ik ook al aan een wandeling in Zeeland, waar we een caravan hebben. Dat is ook een heel mooie streek en dan moeten onze Nederlandse vrienden niet zo ver rijden.” (Bron:HN/GVA-Bornem)

Ook in Temse
Wie daarop niet wil wachten, kan komende zaterdag 17 juni terecht voor een papegaaienwandeling in Temse, georganiseerd door Krista Tops, bezieler van de Facebookgroep Papegaaien Info België.
“We maken een wandeling met tamme papegaaien langsheen de Schelde”, vertelt Krista. “Ook zonder papegaai is men welkom om mee te wandelen.”

Afspraak komende zaterdag 17 juni om 13 uur aan taverne ’t Kompas aan de Orlaylaan, op de site De Zaat voor een wandeling met papegaaien langs de Schelde.

Info: Facebookgroep ‘Papegaaien Info België’

De primeur voor de eerste papegaaienwandeling was afgelopen weekend voor Bornem  (bron + foto GVA/HN)

 

4 gedachtes over “Ga eens wandelen met uw papegaai”

  1. Helaas is een groot gedeelte uit deze tekst en een foto gestolen uit de Gazet van Antwerpen van 12 juni 2017. Hier zijn auteursrechten aan verbonden en het is niet toegestaan om dit zomaar zonder overleg met de desbetreffende krant als de natuurlijke personen te gebruiken en deze geven GEEN toestemming.

  2. Graag wilde ik weten wanneer er terug een papegaai wandeling word georganiseerd.Kan u mij daar gegevens en datum doorgeven aub heb namelijk ook een papegaai waar ik ook andere mensen wil leren kennen
    en samen mooie wandeling te maken . Alvast bedankt Noëlla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *