Brandweer geeft preventietips in mobiele ‘escape room’: “Hopelijk blijft onze boodschap zo beter hangen”

WAASLAND/TEMSE – Maar liefst 37 procent van de branden ontstaat in de keuken en 20 procent in de garage of washuis. “Veel van die branden kunnen voorkomen worden. Iedereen kan door kleine aanpassingen zijn eigen huis een pak brandveiliger maken”, zegt zonecommandant Thierry Van Goethem van de Hulpverleningszone Waasland. De nieuwe escape stand van de zone moet hierbij helpen.

In aanwezigheid van de burgemeesters van de Wase gemeenten stelde de Hulpverleningszone Waasland donderdag de gloednieuwe interactieve brandveilige stand voor. De stand heeft veel weg van een escape room. Met verborgen hints en codes moeten de deelnemers spelenderwijs op zoek naar de brandgevaren in huis.

“Door het onze burgers te laten beleven, hopen we dat er enkele levensreddende boodschappen blijven hangen. Door het te doen pik je vaak meer op dan wanneer je het gewoon in een folder leest. En dat doen we in de vorm van onze escape stand”, zegt de zonecommandant.


Brandpreventie is al langer een prioriteit. “Het is een van onze hoofdtaken geworden als brandweer om mensen te sensibiliseren”, zegt Luc D’Hollander van de dienst brandpreventie. Onder meer met Project Vuur, dat al loopt sinds 2015, wijzen ze kinderen uit het vierde leerjaar al op jonge leeftijd op brandgevaar.

Deze nieuwe stand zal ingezet worden op markten, evenementen en vooral op plaatsen waar gezinnen aanwezig zijn. “Met een klein beetje hulp van mama of papa kunnen ook de kleinsten plezier beleven aan het zoeken naar de juiste vluchtweg en de gevaren van het kookvuur”, klinkt het.

Preventie is belangrijk

Dat inspelen op preventie van ongemeen groot belang is, blijkt ook uit de cijfers. “Bij 45% van de branden blijkt er op de plaats van de brandhaard geen rookmelders te hangen, hoewel dit verplicht is. Investeren in een rookmelder, is investeren in je leven”, zegt Van Goethem.

Niet enkel voorkomen van brand krijgt de aandacht, maar ook het veilig buiten raken in geval van brand. “Stel: je bent aan het slapen terwijl het brandt. Je hebt vanaf dat moment maar drie minuten de tijd om buiten te geraken. Als je geen rookmelder hebt, ben je helemaal kansloos. Het is dus minstens even belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig buiten raakt in geval van brand.”

Belangrijke tips

De hulpverleningszone zet enkele belangrijke tips op een rij: “37% van de branden ontstaat in de keuken tijdens het koken. Voorkom onheil en draai de stelen van je pan altijd naar de binnenkant van het fornuis en blijf in de keuken tijdens het koken. De garage of washuis staat in voor 20% van de branden. Hierbij kan een propere droogkast zonder pluis al veel erger voorkomen”, klinkt het.
(Bron:HN/Pieter Van Hecke)

Zonecommandant Thierry Van Goethem (rechts) en Luc D’Hollander stellen trots
de nieuwe interactieve stand voor. — © pvs
Ook burgemeester Hugo Maes was, samen met de andere Wase burgemeesters, aanwezig bij de voorstelling van de interactieve stand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *