Ondanks schrapping ruitertornooi toch heel wat deelnemers voor paardenommegang en -zegening

Hoofdman Confrerie hekelt traagheid van het dossier van de beschadigde St-Elooikapel

TIELRODE – Voor de 290ste keer organiseerde de Confrerie St-Elooi de paarsenommegang en – zegening in het centrum van Tielrode. Na twee annuleringen door corona was het dit jaar toch weer mogelijk. Voor deze jubileumuitgave ging na de paardenstoet bisschop Luc Van Looy de eucharistieviering in de paardenpolder voor.

“Zowat 70 deelnemers, vooral boerepaarden, namen deel aan de stoet. “Toch nog een succes, ondanks de annulering van ons ruitertornooi dat door de Landelijke RuiterVereniging (LRV) geschrapt werd.”, stelt de hoofdman van de confrerie Marcel Dubourg.

Door de wegenwerken aan de Antwerpse Steenweg kon de ommegang niet vertrekken aan de St-Elooiskapel.

Rustpunt

“Maar volgend jaar zullen we zeker weer op onze traditionele plaats van start gaan”, verzekerde Dubourg tijdens zijn speech voor de eucharistieviering. “Die kapel heeft een enorme waarde voor onze confrerie. Het is een rustpunt voor vele mensen en even kunnen bezinnen of nadenken over een probleem, een verloren familielid, vriend of zomaar even in gedachten verzinken.”

“Spijtig genoeg is de kapel nog altijd niet toegankelijk omwille van beschadigingen aangebracht door aannemers die voor de sociale bouwmaatschappij Woonanker een gebouw in de omgeving optrokken”, stelt de hoofdman. iedereen ontloopt zijn verantwoordelijkheid en zodoende wordt er voor vele mensen een warme rustplaats ontnomen.”

Kapel opnieuw toegankelijk maken

De beschadigingen dateren al van augustus 2020.

De confrerie heeft ondertussen bij de kerkfabriek en het bisdom een voorstel gelanceerd om het kapelletje over te nemen en in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

“We hopen van harte dat het dossier een positieve richting uitgaat zodat we het kapelletje terug toegankelijk kunnen maken”, besluit Marcel Dubourg.

Deze editie van de paardenstoet was trouwens meteen ook de laatste keer dat Gust Rooman met de vlag van de Confrerie reed. Vanaf volgend jaar wordt hij opgevolgd door zijn zoon.

Meer foto’s, klik hier

Gust Rooman (achteraan) reed voor de laatste keer met de vlag van de Confrerie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *