Hij heeft twee jaar concentratiekamp overleefd, maar vlak voor de bevrijding kwam hij om: Remi (48) schrijft boek over verzetsheld en grootoom Philemon

Heel wat belangstelling voor boekvoorstelling over held die postuum straatnaam en wandelpad kreeg

TEMSE – Met aanwezigheid van zowat 140 belangstellenden werd in de feestzaal van het oud-gemeentehuis het boek ‘Het Kostbare Kruid’ van Remi Hauman (48) voorgesteld.

Het boek gaat over zijn grootoom Philemon Hauman (1917-1945), een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. “Zelfs in het concentratiekamp bleef hij zich verzetten, al bleef dat beperkt tot kleine sabotages en voedsel stelen.”

Philemon Hauman woonde in Temse, waar vandaag nog steeds de ondertussen als 110 jaar oude kledingzaak Hauman huist, op de hoek van de August Wautersstraat en de…, inderdaad, Philemon Haumanstraat. Iets verderop, aan de Fonteinstraat, is ook een Philemon Haumanpad. De man kreeg postuum veel eer toegeschreven, omdat hij zeer actief in het verzet zat tijdens de Tweede Wereldoorlog: bij de verzetsbewegingen NKB en Geheim Leger, bij drie inlichtingendiensten en bij de sluikpers.

“Veel van zijn verzetswerk was geweldloos”, weet Remi Hauman. “Hij probeerde gezinnen op allerlei manieren te helpen of hield Engelse vliegeniers verborgen. Maar bij het Geheim Leger ging het er soms gewelddadig aan toe. Zo heeft hij mee een zware aanslag uitgevoerd op de mijn in Eisden.”

Met de reconstructie van zijn leven en werk wordt een brok voorname Temsese geschiedenis ontsluierd.

In 1942 werd Philemon opgepakt na het verraad van Wemmel. “Een dubbelagent voor de Gestapo had het verhaal gelanceerd dat uit Frankrijk twee miljoen frank zou komen wanneer verschillende verzetsgroepen zouden samensmelten”, zegt Remi. “De geheime groeperingen trapten erin: op de dag dat de verzetschefs samenkwamen, stond een klein leger hen op te wachten.”

Kampverzet

Philemon kwam in het concentratiekamp Neuengamme terecht, in noordwest Duitsland.

“Hij heeft daar twee jaar overleefd. Ook daar is hij in het kampverzet gegaan, al bleef dat beperkt tot kleine sabotages en vooral voedsel stelen en bedelen”, weet Remi. “Aan het einde van de oorlog werd Neuengamme ontruimd en kwam Philemon samen met de andere overlevende gevangenen op de Cap Arcona terecht, een Duitse imitatie van de Titanic in de baai van Lübeck. “Waarschijnlijk wilde men die tot zinken laten brengen. Maar een dag voor de capitulatie van noordwest Duitsland bombardeerde de Britse luchtmacht de schepen in de baai. Philemon heeft het waarschijnlijk overleefd, maar werd op het strand doodgeschoten door de Duitsers.”

Voor Remi Hauman is het niet zijn eerste boek, want hij schreef, als opgeleid Oriëntalist, onder meer mee aan Vademecum van de Islam.

Voorname Temsese geschiedenis

“Tijdens de lockdown las ik enkele brieven van Philemon en kreeg ik het idee een brochure over hem te schrijven voor de gemeente Temse: 20, 25 pagina’s. Maar ik deed steeds meer opzoekwerk, uiteindelijk had ik zoveel informatie dat ik er 180 pagina’s van heb gemaakt.” (lacht)

Anderhalf jaar heeft Remi aan het boek gewerkt, met dank aan brieven en documenten die instanties en mensen bewaard hadden.

“Philemon was mijn compagnon tijdens de lockdown. Gruwelijk? Nee hoor, zijn verhaal is vooral heroïsch.”

‘Philemon Hauman heeft een straatnaam en een wandelpad maar als men de vraag stelt wie hij was moet men meestal het antwoord schuldig blijven”, vertelde burgemeester Luc De Ryck (CD&V) tijdens de boekvoorstelling. “Dit boek vult die leemte op. Met de reconstructie van zijn leven en werk wordt een brok voorname Temsese geschiedenis ontsluierd.”

Remi aan het wandelpad dat vernoemd werd naar zijn grootoom Philemon Hauman (links op de oude foto). Hij schreef een boek over het levensverhaal van zijn grootoom.  — ©  hn/tns en if
‘Philemon Hauman heeft een straatnaam en een wandelpad maar als men de vraag stelt wie hij was moet men meestal het antwoord schuldig blijven”, vertelde burgemeester Luc De Ryck (CD&V) tijdens de boekvoorstelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *