Muzikant maakt met ‘Beren op ’t Balkon’ emotioneel lied over corona

“Ik probeerde mij in te beelden hoe afscheid nemen van een familielid nu is”

TEMSE – Na lange tijd radiostilte heeft het Manneke van Temse opnieuw een lied uitgebracht. ‘Beren op ’t balkon’ gaat over corona en speelt zich af in de lege straten van Temse.

“De videoclip filmen was heel bizar.”
Nicola De Cock

In beeld: een man die met een teddybeer door de verlaten straten van Temse wandelt. Op muziek: een tekst over afscheid nemen, vanachter een raam, van iemand die gaat “in ’t midden van de nacht en zonder adem”. Dit zijn geen vrolijke tijden, en dat weerspiegelt zich in de tekst van Beren op ’t balkon.

“Het gaat niet over persoonlijke situatie”, zegt muzikant Nicola De Cock, bijgenaamd het Manneke van Temse. “Het is empathisch bedoeld, ik probeer mij in te beelden hoe afscheid nemen van een familielid nu is. Het is niet evident dat men weet dat iemand overlijdt en dat men er niet mee in contact kan komen.”

Verlaten straten

Tegelijk wil Nicola het toch een beetje hoopvol houden. Met Beren op ’t balkon wil hij ook de zorgsector een hart onder de riem steken, en bij uitbreiding alle mensen die zich inzetten voor anderen. “In het straatbeeld zie ik immers ook witte lakens, de vele boodschappen, de berenjacht.” (Lees verder onder de video)

“De videoclip filmen was heel tof, nu ja, heel bizar eigenlijk. Het waren enkel ik en een cameraman, en we moesten steeds afstand bewaren”, zegt Nicola. Naast opnames in de verlaten straten en aan de woon-zorgcentra, werd er ook gefilmd in de Eeckhoutdriesstraat. Die is in de clip niet verlaten, de bewoners staan er op straat te applaudisseren.

Geen inspiratie

“We hadden een oproep gelanceerd om rond 20 uur buiten te staan. Maar blijkbaar doen ze dat sowieso al. Ik vond het heel indrukwekkend: over een afstand van meer dan honderd meter lang stonden mensen op de dorpel te applaudisseren. Dat heeft mij heel hard aangegrepen.”

Nicola De Cock nam in 2016 deel aan The Voice van Vlaanderen en pakte in 2018 nog groot uit met zijn WK-lied Les Diables.

“De laatste maanden en jaren had ik echter geen inspiratie, ik was dan ook niet van plan een lied te schrijven”, zegt de muzikant. Maar corona doet iets met een mens, en onder andere een beer op een balkon heeft Nicola geïnspireerd. “Het is gek, maar toen ik op een nacht wakker werd, had ik plots ideeën voor dit lied.” Het resultaat, Beren op ’t balkon, kan u onder andere op YouTube terugvinden.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *