Wase Durmegemeenten ontvouwen ambitieus plan voor realisatie van Rivierpark Scheldevallei

Toerisme moet Durmevallei opnieuw tot leven wekken
LOKEREN/WAASMUNSTER/TEMSE – De vijf Durmegemeenten Lokeren, Zele, Waasmunster, Hamme en Temse stellen samen met een reeks partners hun visie op de ontsluiting van de Durmevallei voor. Hierdoor komt de realisatie van het Rivierpark Scheldevallei weer een stap dichterbij.

De Durme, een van de vier zijrivieren van de Schelde, was tot voor kort een ingeslapen waterloop. “Het Sigmaplan brengt daar verandering in. De nieuwe Sigmagebieden behoeden de vallei voor overstromingen. Om iedereen de kans te geven om van dit mooie stukje natuur te genieten, tekenden we samen met verschillende partners een globale visie uit op onthaal en ontsluiting van de Durmevallei,” vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

Zo ontstond er een samenwerking met alle gemeentebesturen, diverse toeristische partners, milieuorganisaties maar ook de provincie Oost-Vlaanderen, vzw Durme, Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat. “We willen van de Durmevallei, van Lokeren tot Temse, een samenhangend buitengebied maken met plaats voor natuur, landbouw, recreatie en toerisme”, legt gouverneur Jan Briers uit.

Concreet zullen er over de hele vallei toegangspoorten worden geplaatst om bezoekers te ontvangen en te informeren. “De poorten zullen bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en met de wagen. We creëren ook extra belevingspunten die bijzonderheden van de Durme uitlichten, en er komen dynamische uitkijkpunten”, zegt gedeputeerde Jozef Dauwe.
(lees verder onder de advertentie)

“Er komen toegangspoorten die bezoekers zullen ontvangen en informeren”
Jozef Dauwe, Gedeputeerde voor Toerisme

“De toegangspoorten dienen ook als start- of overstappunten voor fietstochten en wandelingen. Het was al lang onze droom om een veilige, toegankelijke Durmeroute van Lokeren tot de monding vast te leggen. Met dit ambitieuze plan realiseren we die droom. Toerisme Oost-Vlaanderen zal het fiets- en wandelaanbod de komende jaren verder uitbreiden. Bezoekers zullen via de dijken en paden de rivier kunnen verkennen. We doen dit met respect voor de omgeving en zo veel mogelijk in contact met het water.”

André Verstraeten, medestichter van vzw Durme en auteur van het boek De Durme, van Tielt tot Tielrode is alvast overtuigd. “De Durme is enorm belangrijk geweest voor de economische ontwikkeling van deze regio. Ook nu kunnen landbouw en natuur er nog de vruchten van plukken. Deze streek verdient alle aandacht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *