Gemeente Temse pakt teveel aan zwerfkatten verder aan

TEMSE – Het aantal zwerfkatten in Temse blijft jaarlijks stijgen. Lokaal Bestuur Temse werkt sinds het najaar van 2023 nauw samen met Rato vzw voor het steriliseren van zwerfkatten. Er vonden al twee succesvolle acties plaats.

Dankzij de ondersteuning en zorg van onze inwoners worden veel wilde katten op ons grondgebied gevoederd en vinden ze beschutting. Maar hierdoor blijft het aantal zwerfkatten ook jaarlijks stijgen. Lokaal Bestuur Temse en de overvolle opvangcentra in het Waasland hebben het niet makkelijk om de populatie zwerfkatten onder controle te houden. Rato vzw ondersteunt ons nu met vijf vangacties per jaar.

Hoe gaat men te werk bij een vangactie van zwerfkatten?

  1. Men verzamelt alle meldingen van inwoners. Hoogdringende meldingen worden direct opgevolgd.
  2. Nadien maakt men afspraken met de melder om een vangkooi te plaatsen. De kooi staat op privédomein, in een beschutte omgeving. De locatie wordt altijd in overleg met de bewoner gekozen.
  3. Een kat gevangen? Rato vzw haalt ze op en brengt ze naar de dierenarts. Daar wordt ze gesteriliseerd en krijgt de kat een knipje in het oor. Merkt de dierenarts dat de kat gechipt is maar niet gesteriliseerd? Dan contacteert men de eigenaar.
  4. Na het bezoek aan de dierenarts wordt de kat terug uitgezet in de eigen habitat. Dit is het beste voor het welzijn van de zwerfkat en de omgeving.

Een aantal cijfers uit 2023

  • 26 katten werden gesteriliseerd en teruggeplaatst in de eigen habitat
  • 36 katten, waaronder een heleboel kittens, werden gesteriliseerd en gingen naar opvangcentra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *