Politiezone start sensibiliseringscampagne tegen cybercriminaliteit

Aantal aangiften de voorbije vier jaar meer dan verviervoudigd

TEMSE/KRUIBEKE – De komende dagen zal de bevolking van Temse en Kruibeke de cybercrime preventiefolder van de politiezone in de brievenbus ontvangen. Deze folder bevat verschillende tips en tricks tegen online fraude. Omdat de aangiften in verband met cybercriminaliteit de voorbije jaren sterk gestegen is start de politiezone een sensibiliseringscampagne op.

“Ik ben er altijd zo alert voor geweest, en toch ben ik er met mijn ogen open ingelopen. Dat getuigt een vrouw uit Temse, die recent nog slachtoffer is geworden van cybercriminelen bij TV Oost. Via WhatsApp troggelden ze meer dan duizend euro af bij de vrouw. Ze is jammer genoeg niet alleen. De laatste vier jaar is het aantal aangiftes van cybercriminaliteit verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de politie Kruibeke-Temse. Het korps trekt aan de alarmbel.

Terwijl er in de zomer van 2017 nog zowat 100 aangiftes van cybercriminaliteit waren bij de politiezone is dat cijfer vorig jaar al gestegen tot 400. De voorbije maand waren er al 40 aangiftes. Daarom start men een campagne of mensen te waarschuwen.

oorspronkelijke boodschapper

“Het zijn voornamelijk jonge mensen die op grote schaal telefoonnummers aanmaken en slachtoffers in grote getale gaan contacteren”, aldus Antonio De Geest, teamchef van de cybercrime-unit van de politiezone. “Niet elk slachtoffer gaat daar op in maar door het grote aantal zijn er wel steeds enkele slachtoffers die er in tuimelen.”

“Met onze campagne willen we eerst en vooral voorkomen als men ergens een link van krijgt om de reflex te hebben om er niet op in te gaan”, stelt Steven Verkimpe, diensthoofd van de lokale recherche. “Krijgt men bijvoorbeeld een WhatsApp bericht, keer altijd terug naar de oorspronkelijke boodschapper.

Men kan de folder ook vinden bij het gemeentebestuur en in verschillende bankkantoren in onze regio Kruibeke/Temse. Let wel: het oude nummer van Card Stop staat nog vermeld in de folder. Geen nood, ook het oude nummer blijft nog lange tijd bereikbaar.

⚠️Bankkaart blokkeren?
👉Bel Card Stop op het nieuwe nummer 078 170 170.
⚠️Verdachte e-mail? 👉Doorsturen op verdacht@safeonweb.be

Het aantal aangiften van cybercriminaliteit is sterk gestegen.
daarom trekt de politiezone aan de alarmbel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *