Bussen De Lijn slaan Tielrode over door grote wegenwerken (UPDATE)

Drie maanden geen openbaar vervoer in dorp en dat is voor Eliane (75) een groot probleem

Bewoners kunnen wel beroep doen op de Seniorenmobiel of de Handicar

TIELRODE – De bussen van De Lijn rijden drie maanden niet door Tielrode wegens wegenwerken. Slecht nieuws voor inwoners zonder auto of fiets, zoals Eliane (75): “De dichtstbijzijnde halte ligt op drie kilometer, daar geraak ik niet te voet.” De gemeente heeft geen pasklare oplossing.

“De dichtstbijzijnde bushalte ligt drie kilometer verder, daar geraak ik niet” Eliane Vankerschaver

Aan de Antwerpse Steenweg wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en daarvoor worden onder de Burgemeester Achiel Heymanstraat twee collectoren geplaatst, ter hoogte van de Ruisstraat en de Kerkstraat. De volledige straat moet daarvoor opengebroken worden, met als gevolg dat die doorgaande weg sinds eind januari afgesloten is tot half april. Ook de bussen van De Lijn moeten de omweg langs de E17 volgen. Een tiental haltes van Temse-centrum over Tielrode tot aan de N41 wordt zo overgeslagen.

Slecht nieuws voor wie afhankelijk is van het openbaar vervoer, zoals Eliane
Vankerschaver (75) uit Tielrode. Zonder auto zijn zij en haar man aangewezen op de bus. Sinds een aanrijding durft ze ook niet meer met op de fiets.

“Vroeger was het makkelijk, de bushalte is vlakbij en zo kon ik naar de markt in Temse of mijn zoon in Hamme. Maar de dichtstbijzijnde halte ligt nu op 3 kilometer, daar geraak ik niet te voet.” Voor verre verplaatsingen rekent Eliane al eens op familie, maar dat is geen ideale situatie, zegt ze. “We zouden ook seniorenvervoer kunnen gebruiken. Maar dat moet je op voorhand aanvragen en kost 0,50 euro per kilometer. Bovendien weet ik toch ook niet altijd hoe lang ik weg ben?”

Smalle straten

Sien Steels (Tesamen) bracht de onbereikbaarheid van Tielrode op de agenda van de gemeenteraad.

“De werken maken dat mensen die niet mobiel zijn, geïsoleerd raken”, zegt ze. “Kan er in overleg met De Lijn niet gezocht worden naar een oplossing?” Helaas niet, zegt schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA), die samen met De Lijn verschillende scenario’s bekeek maar geen oplossing vond. “De Lijn doet geen antennebewegingen, dus niet van bijvoorbeeld den Duivenhoek tot de Kerkstraat en terug naar de Duivenhoek”, zegt de schepen. “Zo verliezen de bussen extra tijd en komen ze te laat op aansluitingen verder op het traject.”

Een pendelbus voor die antennebeweging gaat voor De Lijn ook niet: te duur zijn en wegens personeelstekort moeilijk te bemannen. “We gingen ook na of De Lijn omleidingsroutes kan volgen in Tielrode zelf, maar dat gaat niet omdat de straten te smal en te steil zijn.” De schepen roept de mensen op om solidair te zijn, en vrienden of familie met vervoersproblemen te helpen. “En er kan ook beroep gedaan worden op de seniorenmobiel en op de handicar”, klinkt het bij Lieve Truyman.
(Bron + foto HN/TNS)

2 gedachtes over “Bussen De Lijn slaan Tielrode over door grote wegenwerken (UPDATE)”

  1. Schepen van mobiliteit Lieve Truyman kan misschien eens verder zoeken, dan zijn neus lang is inplaats van Solidariteit te vragen voor de mensen met een vervoer probleem. We leven nog steeds met corona. Maar dat is blijkbaar zijn probleem ook niet . Politiekers maken er zich veel te gemakkelijk vanaf. Laat nog maar eens zien dat de meeste Politiekers niet kapabel zijn en alles maar afschuiven op de goed wil van de bevolking. Misschien kan de gemeente zelf een pendel inleggen (GRATIS) voor belasting betalende bewoners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *