Gratis zelftest voor wie voedselpakketten haalt bij voedselbedeling

TEMSE – Gezinnen met lagere schoolkinderen die naar de voedselbedeling van OCMW Temse gaan, krijgen in februari en maart gratis zelftests mee.

Raf Catthoor (Groen) vroeg tijdens de gemeenteraad maandagavond of het bestuur zelftests gaat voorzien voor kwetsbare gezinnen, omdat de prijs snel oploopt als je elke week kinderen moet testen. Welzijnsschepen Patrick Vermeulen (Open VLD) antwoordde positief, de gratis tests komen er al vanaf woensdag 2 februari voor de OCMW-cliënten, die naar de halfmaandelijkse voedselbedeling komen.

“In februari en maart krijgen zij per lagere schoolkind bij elke bedeling twee zelftesten, één per week”, aldus de schepen. Het bestuur zal die gezinnen tegelijkertijd wegwijs maken in gebruik van de tests.

Te weinig?

De beslissing viel pas maandagmiddag, de gemeente heeft dinsdag dus nog snel honderd tests gekocht.

“Het wordt afwachten hoeveel mensen er effectief gaan meenemen”, zegt de schepen. “Er komen gemiddeld vijftig gezinnen naar de voedselbedeling, en onze diensten hebben het aantal lagere schoolkinderen berekend. Als honderd te weinig blijkt, kopen we er woensdag nog snel bij.”

Raadslid Brigitte Caura (Tesamen) vroeg tijdens de gemeenteraad of het voor de gemeentekas niet voordeliger is om zelftests terug te betalen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming, die slechts een euro per test betalen.

Maar volgens schepen Vermeulen focust de gemeente liever op mensen “die het financieel heel moeilijk hebben”. “We denken dat de tegemoetkoming voor een groot deel van de Sleutelpashouders waarschijnlijk financieel haalbaar is. En anders kunnen zij bij het OCMW een eventuele bijpassing vragen.”

(foto: (C) Shutterstock)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *