Stijgende energieprijzen en openstaande ramen zullen gemeente meer kosten

TEMSE – De inflatie heeft voorlopig weinig gevolgen op de gemeentefinanciën in Temse, dat heeft bevoegd schepen Stephan Van der Gucht (N-VA) gezegd op de gemeenteraad van januari. Voor de energieprijzen verwacht hij wel een meerkost.

Dat antwoordde de schepen op vragen van Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) over de impact van die stijgende prijzen op de gemeentefinanciën. Op het meerjarenplan heeft de gemeente al vier indexsprongen voorzien, zegt Van der Gucht. “De impact die de indexsprongen hebben op onze uitgaven is 590.000 euro. Maar er zullen ook meer inkomsten zijn door de indexsprongen.”

Schepen Stephan Van der Gucht

Waakzaam zijn

De schepen denkt aan een recuperatie van zo’n 190.000 euro bij de woonzorgcentra door de indexering van werkingssubsidies (100.000 euro) en de dagprijzen (90.000 euro). De indexering van de personenbelasting en het kadastraal inkomen levert elk zowat 150.000 euro op. De gemeente ziet zich momenteel niet verplicht om “budgettaire keuzes” te maken. “Maar uiteraard moeten wij zeer waakzaam zijn.”

De invloed van de stijgende energieprijzen wordt nog berekend. “Door corona is het zeer moeilijk een evenwicht te vinden in de verwarming van gebouwen. We moeten veel meer ventileren met openstaande ramen, maar het moet ook nog aangenaam zijn. Dat zal ongetwijfeld een evolutie geven in het verbruik en, samen met de prijsstijging, een impact hebben op ons budget.” (Bron: HN/TNS)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *