Toename coronabesmettingen in Temse door uitbraak in chirokamp

TEMSE – De corona-uitbraak in een chirokamp heeft van Temse opnieuw de koploper in de regio gemaakt inzake COVID-19 besmettingen. Vorige week testen maar liefst 110 inwoners positief. Dat schrijft dokter-gemeenteraadslid Brigitte Caura op haar Facebookpagina.

“Er is geen reden tot paniek”
huisarts Brigitte Caura

“De meesten zijn jongeren en dan vooral tieners. Sommige huisartsen noemen de situatie onrustwekkend , maar is dat inderdaad zo”, stelt Caura die in de gemeenteraad zetelt voor oppositiepartij Tesamen. “De ziektelast is in deze leeftijdsgroep zeer beperkt, en het aantal doden bedroeg in gans België vorige week slechts 1 per dag.”

“Het is wel vervelend voor de kinderen, die hun kamp afgebroken zien worden én voor hun families die nu in quarantaine dienen te gaan. Ook de volledig gevaccineerde gezinsleden dienen immers, volgens de officiële richtlijnen 10 dagen in quarantaine te gaan om dan pas, na een negatieve test, buiten te mogen. Voor de niet volledig gevaccineerden volgt er nog een tweede test na 7 dagen. Het alternatief, de besmette persoon volledig isoleren, is bij kinderen immers praktisch niet haalbaar.”

“Men kan je toch afvragen of dit echt zinvol is”, oppert de huisarts. “Volledig gevaccineerden kunnen wel degelijk nog besmet worden, meestal zonder ziek te zijn, en zijn in geringe mate ook besmettelijk, maar kan het niet volstaan om, zoals na een laag-risico-contact, twee weken zeer strikt de regels te volgen en geen hoog-bejaarden te bezoeken, waarvan we weten dat de bescherming na vaccinatie iets lager ligt.”

“Dergelijke strategie lijkt me op langere termijn niet vol te houden. Eenmaal het aantal gevaccineerden voldoende hoog ligt lijkt het me niet langer zinvol ganse gezinnen te gijzelen omwille van een besmet kind. COVID-19 volledig elimineren zal waarschijnlijk onmogelijk blijken en zolang dat niet opnieuw tot vele overlijdens lijdt is dat ook geen ramp.

(foto: (C) Shuttertstock)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *