Gewezen aannemer begint nieuwe carrière als kunstenaar

TEMSE – Tot twee jaar geleden had Hilaire Smet (66) uit de Houtbriel in Temse een bouwbedrijf. Na 33 jaar hard werken ging hij in 2019 met pensioen. En nu beleeft hij een tweede carrière als kunstenaar.

In 1986 nam Hilaire het bouwbedrijf over van zijn vader. Als enige zoon was hij eigenlijk gedoemd om de zaak verder te zetten. Tijdens vrije momenten maakte hij vooral tekeningen. Maar ook als tiener maakte hij al schilderijen.

Als veertienjarige maakte hij al een schilderij van het Kasteel Van Laarne

“Zo maakte ik als veertienjarige al een schilderij van het Kasteel Van Laarne.”

Diverse stijlen

“Als ik op vakantie ging had ik steeds een potlood en een gom bij”, vertelt Hilaire. “Tekenen heeft mij altijd geïnteresseerd. Doordat mijn vader aannemer was ben ik als het ware tussen de plantekeningen grootgebracht. Drie jaar geleden ben ik na 37 jaar dan opnieuw beginnen schilderen. Vroeger was het een hobby maar sinds ik met pensioen ben is het meer uitgebreid.”

Hilaire schildert diverse stijlen. en maakt schilderijen in olieverf en acryl.

“Ik wil inderdaad alles eens uitproberen”, zegt hij. “Zo schilder ik stillevens, dan weer modern maar ook portretten. Ik hou geweldig van het kleurenspektakel van de natuur en wil dit in mijn werken weergeven. Als ik op vakantie ga maak ik foto’s en daar maak ik dan een schilderij van.”

Hilaire heeft ook enkele werken met Temse als onderwerp.
“Ik ben geboren aan het water, daarom hou ik van Temse. Het geeft mij steeds een goed gevoel.”

Dit weekend neemt Hilaire een volgende stap in zijn kunstenaarsbestaan. Dan opent hij zijn eigen atelier waar zijn werk permanent tentoongesteld zal worden.

Voormalig magazijn

“Vorig jaar had ik het Gemeentemuseum in de Kasteelstraat gereserveerd om er in november een tentoonstelling te organiseren”, vertelt de kunstenaar. “Daarom was ik aan de slag gegaan om toch zowat veertig werken te kunnen tentoonstellen. De affiches waren gedrukt, de uitnodigingen verstuurd, tot corona roet in het eten gooide en de musea gesloten werden. Daarvan zat ik toch enkele dagen in de put.”

Maar de hobbyschilder bleef niet bij de pakken zitten.

“Ik kwam op het idee om mijn voormalig magazijn om te vormen tot atelier en exporuimte. Tot twee maanden geleden stond de ruimte hier nog vol met materiaal en een vrachtwagen.”

Vanaf dit weekend tot en met het eerste weekend van juni kan het brede publiek kennis maken met het atelier De 4 Straat, aan de Houtbriel, vlakbij het kruispunt met de Rupelmondestraat.

“Het is mijn bedoeling om regelmatig nieuwe werken te exposeren”, doet de kunstenaar uit de doeken. “De werken zijn te koop. Ik zal zien hoe het loopt maar vanaf juni  zal ik waarschijnlijk telkens het eerste weekend van de maand  mijn atelier openstellen.”

“Dit openingsweekend verwacht ik toch wat bezoekers”, stelt Hilaire. “De horeca is nog dicht, en het weer is niet echt fraai om naar de Belgische kust te trekken dus ideaal om een tentoonstelling te gaan bezoeken.”

Ter gelegenheid van de opening kwamen burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) het atelier officieel openen. Ook zij waren onder de indruk van de tentoongestelde werken.

Atelier ‘De 4 Straat’ Houtbriel 86 Temse

Openingsuren:
Zaterdag 13-18 uur
Zondag 10-18 uur

Ingang is  vrij  maar men kan ook een afspraak maken, indien verplicht volgens de coronamaatregelen, via 0475 672 888 of mail: hilairesmet@gmail.com

Klik hier voor enkele extra sfeerbeelden van het atelier

Hilaire heeft ook enkele werken met Temse als onderwerp. “Ik ben geboren aan het water, daarom hou ik van Temse”
Ook burgemeester Luc De Ryck en schepen Lieve Truyman waren onder de indruk van de geêxposeerde werken

 

Een gedachte over “Gewezen aannemer begint nieuwe carrière als kunstenaar”

 1. Dag Hilaire,
  Ben altijd nog…. van in de indruk van je schilderijen .
  Wij komen zeker eens kijken samen met mijn vrouw .

  Zou graag een verrassing schilderij laten maken maar moet de juiste foto vinden Komt wel in orde
  Bedankt,
  Alex Smet
  Fietsvriend HaaSdonk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *