Fretalop, de Draak van Temse onderwerp van nieuwjaarskaart 2015

Expo van ‘Stickers getekend door striptekenaars’ in het Gemeentemuseum
Net zoals de voorbije jaren brengt culturele vereniging Spirit in samenwerking met het gemeentebestuur weer een strip-nieuwjaarskaart uit. Daarbij is er weer een eindejaars-expo in het Gemeentemuseum.

De eerste nieuwjaarskaart, getekend door Merho, dateert van 1997. Sindsdien heeft Spirit telkens een Vlaamse striptekenaar gevraagd een nieuwjaarskaart te tekenen met Temse duidelijk in beeld.

De 18 nieuwjaarskaarten die al verschenen zijn getekend door 13 tekenaars, waaronder Merho ( Kiekeboe), Jef Nys (Jommeke), Paul Geerts (Suske & Wiske), en Willy Linthout (Urbanus) de bekendste zijn.

Voor de nieuwjaarskaart dit jaar viel de keuze op grafisch kunstenaar Luc Martens uit Sint-Niklaas.

“Hij is de auteur van  de vorig jaar verschenen strip rond Fretalop, de middeleeuwse draak van Temse”, vertelt Raoul De Graeve, voorzitter van Spirit. “Hij maakte twee ontwerpen En omdat we geen keuze konden maken beslisten we om de beide de kaarten uit te brengen. De ene kaart stelt het middeleeuwse Temse voor, met Fretalop op de achtergrond in de Schelde. De andere stelt de draak voor aan de toren van het gemeentehuis.

“Ik ben altijd al met strips bezig geweest, maar tot voor kort puur voor de hobby”, vertelt Luc Martens. De  publicatie van de strip rond Fretalop vorig jaar was voor mij de eerste stap om naar buiten komen met mijn tekenwerk.”

Omdat de kunstenaar sinds kort deel uit maakt van de culturele vereniging was het niet ver zoeken naar een tekenaar die de nieuwjaarskaart voor dit jaar wou ontwerpen.

Naast het uitbrengen van de nieuwjaarskaart loopt er naar jaarlijkse gewoonte ook weer een eindejaarstentoonstelling in het Gemeentemuseum. De expo ‘Stickers getekend door striptekenaars’, is een selectie uit de collectie van de stripverzamelaar Sascha Van Laeken.

“Ik verzamel al stickers voor ik strips verzamelde’, vertelt Sacha Van Laeken. “ Ik begon stickers te verzamelen in 1976, in ’79 startte ik met mijn verzameling strips. Ik ben momenteel een catalogus aan het samen stellen, die volgend jaar verschijnt en er zijn ondertussen al 3500 artikelen gescand. Daarbij zijn ook een aantal unieke stukken. Zoals een drukplaat van Kuifje en een originele tekening van Suske & Wiske.”

De expo ‘Stickers getekend door striptekenaars’, is tot 31 januari elk weekend te bekijken in het Gemeentemuseum Kasteelstraat 16.

Meer foto’s, klik hier

Nieuwjaarskaart Spirit 2015
Grafisch kunstenaar Luc Martens (links) en stripverzamelaar Sacha Van Laeken (rechts) met de gloednieuwe nieuwjaarskaarten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *