“Horeca overleeft coronacrisis niet”

Tielrodenaar Burt Riské, – directeur Trends Business Information – waarschuwt !
TEMSE/BRUSSEL – De economie wordt vanaf 4 mei weer op gang getrokken. Maar voor sectoren als de horeca of sport en vrije tijd komt de heropstart misschien te laat. “Het is heel simpel: dit gaat om wel of niet overleven”, waarschuwt algemeen directeur van de financieel-economische informatieverschaffer Trends Business Information, én Tielrodenaar Burt Riské in Trends Magazine.

“Het is heel simpel: dit is een zaak van wel of niet overleven”
Burt Riské, directeur Trends Business Information

Burt Riské Waarschuwt voor een catastrofe in de horeca

De financieel-economische informatieverschaffer Trends Business Information ontwikkelde een stresstest voor bedrijven, naar aanleiding van de coronacrisis. Sinds 14 maart heeft de overheid het grootste deel van het maatschappelijke leven stilgelegd. Trends Business Information onderzoekt in welke mate en hoe lang bedrijven weerbaar zijn in zo’n extreme situatie. De focus ligt op kleine bedrijven en zelfstandigen.

Eerst het goede nieuws: enkele sectoren blijven weerbaar, zoals de gezondheidszorg, informaticadiensten en zelfs de bouw.

“Maar in andere sectoren is de situatie veel slechter tot ronduit dramatisch. Trends Business Information analyseerde na hoeveel weken van verplichte sluiting bedrijven hun boekjaar met verlies zullen afsluiten. Voor drankenhandelaars wordt die grens bereikt na zeven weken inactiviteit, in de horeca en sport en vrije tijd na vijf weken.”

“Die sectoren zitten al op hun kantelpunt”, zegt Burt Riské. “Er dreigen zware verliescijfers. Bovendien kunnen die bedrijven pas als laatste weer opstarten. 2020 wordt voor hen een gitzwart jaar.”

De sectoren die het laatst op gang worden getrokken, staan er het slechtst voor. Volgens de analyse van Trends Business Information zakt de solvabiliteit bij hotels en gastenverblijven na negen weken gedwongen inactiviteit onder de drempel van 15 procent. Bij cafés en restaurants na vijftien weken. De gedwongen stopzetting startte op 14 maart. De drempel van 15 procent is voor cafés en restaurants dus eind juni in zicht, terwijl in de horeca ten vroegste vanaf 8 juni enige versoepeling mogelijk is. En dan nog heel aarzelend. “Het is heel simpel: dit is een zaak van wel of niet overleven”, besluit Burt Riské. “Als je onder die belangrijke grens van 15 procent solvabiliteit zakt, stijgt het aantal faillissementen pijlsnel.”

Klik hier voor het volledige artikel in Trends Magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *