Ondanks tegenstand uit bepaalde hoek: Kerstboomverbranding ook dit jaar groot succes

“Het sociale element van de kerstboomverbranding mag zeker overheersen op de fijnstofproductie”
TIELRODE – Voor de 28ste keer organiseerde KWB Tielrode een fakkeltocht en kerstboomverbranding in de paardenpolder aan het dijkpad naast de Durme. Meer dan 200 geïnteresseerden, zowel jong als minder jong, waren van de partij. Het event werd opgeluisterd met doedelzakmuziek van de Flanders’ Red Cross Pipe Band. De kerstboomverbranding is één van de oudste in het Waasland. Naast de Temsese bellenman Bart Heyndrickx was ook een delegatie van carnavalscomité Temse met reus Gerard Den Bellenman van de partij.

“Ik zou hier graag mee  doorgaan tot het 30-jarig jubileum”
Eddy Noens, mede-organisator

“Het valt ons steeds op dat zowel de fakkeltocht als de kerstboomverbranding nog steeds op veel interesse kan rekenen”, stelt voorzitter Eddy Noens. “De mensen van Tielrode, en omgeving, komen erop af om aan dit kindvriendelijk gebeuren deel te nemen, de nieuwjaarswensen van het gemeentebestuur in ontvangst te nemen en bij het feeërieke schouwspel van de vlammen gewoon en gezellig onder elkaar te toasten op het nieuwe jaar.”

Milieu?

“Uiteraard krijgen we de vraag of bedenking over de milieu-effecten van onze kerstboomverbranding”, aldus Noens. “Maar ons initiatief wil op de eerste plaats een aangenaam, gezellig ontmoetingsmoment zijn voor de bewoners. Ik zou hier toch wel mee willen doorgaan tot ons 30-jarig jubileum.”

“Ons initiatief wil op de eerste plaats een aangenaam, gezellig ontmoetingsmoment zijn. En ook dit element heeft z’n waarde denken we, zeker in tijden van vereenzaming, sociale en virtuele media die de échte, menselijke sociale contacten onder druk zetten, de verzuring in de samenleving. En daar willen wij een ander signaal tegenover zetten, een andere beleving centraal stellen.
KWB Tielrode wil met dit initiatief vooral een gezellige, warme ontmoeting tussen dorpsgenoten faciliteren en mensen en generaties verbinden. Ook dit is een niet onbelangrijk element in onze beslissing bij het verder zetten van ons initiatief.
En we zijn blij dat ook het gemeentebestuur ons hierin nog steeds bijtreedt.”

Gezondheidseffecten

“Het is misschien interessant te weten dat we ons ook informeerden bij professor Avonts van de Universiteit Gent , specialist in effecten van fijn stof”, klinkt het. “Hij catalogeert de verbranding van kerstbomen op zich niet als een ‘gevaarlijke’ activiteit, maar wijst wel op de omstandigheden waarin de verbranding gebeurt. Een open plek met voldoende ventilatie en verdunning van de verbrandingsgassen geniet volgens hem voorkeur. Dan verdunt het fijn stof snel en is de blootstelling voor de omstanders en de omwonenden beperkt.”

In Tielrode gebeurt de verbranding op een grote open plek en geen gebouwen die de natuurlijke ventilatie in de weg staan.

“In dat geval mag, nog steeds volgens de professor, het sociale element van een kerstboomverbranding zeker overheersen op de fijnstofproductie. Met deze deskundige uitleg en mening vertoeft KWB Tielrode dus in goed gezelschap.”

Meer foto’s, klik hier


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *