Tiende editie van Meccano expo in Temse

TEMSE – Komende zaterdag 2 november (10-15 u.) verzamelen leden van de Meccano Gilde (Nederland) voor de tiende keer in de feestzaal van het gemeentehuis (Markt) van Temse. Ter gelegenheid van dit tinnen jubileum stellen zij bouwwerken tentoon die met Meccano-doos 10 gebouwd zijn. Kist 10 was de droom van elke Meccano-liefhebber, want die liet toe de meest uitgebreide modellen te bouwen. De resultaten zijn vaak indrukwekkend.
Jan Bressinck bij één van zijn realisaties

De organisatie berust bij de gekende Temsese Meccano-bouwer Jan Bressinck. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Ook voor Jan Bressinck (°Temse, 1957) was de meccano in zijn jonge jaren een leuke vrijetijdsbesteding. Toen hij trouwde en zonder TV op een appartement woonde, koos hij opnieuw voor de meccano. Hij had snel de smaak te pakken en de hobby werd een passie. Door op zoek te gaan in winkels en op rommelmarkten breidde hij zijn Meccano-uitrusting gevoelig uit. Daardoor kon hij steeds grotere modellen bouwen: kranen, bruggen, auto’s… Bijzondere vondsten leidden tot het verzamelen van onderdelen, dozen, folders, instructieboekjes e.d. In 1987 maakte hij op een expo in het Speelgoedmuseum in Mechelen kennis met de Meccano Gilde Nederland.

Meccano Gilde Nederland

De Meccano Gilde Nederland (MGN) ging in 1982 van start. De leden bouwen grote en kleine modellen met onderdelen uit metaalconstructie-bouwdozen. Zij verzamelen onderdelen en/of de betreffende bouwdozen.

Een groot aantal leden neemt regelmatig deel aan evenementen in binnen- en buitenland. Wereldwijd gezien, is de gilde de eerste landelijke vereniging voor activiteiten met meccano en aanverwante metaalconstructiesystemen. Ze telt 420 leden, waaronder 20 Belgen.

De gilde organiseert landelijke en regionale bijeenkomsten, heeft een uitgebreid documentatiecentrum, een website en een clubblad. Op de bijeenkomsten worden modellen getoond en besproken, onderdelen en documentatie geruild en ideeën uitgewisseld. De leden vertegenwoordigen een schat aan kennis en ervaring, die graag wordt gedeeld met nieuwe leden en belangstellenden.

 

Klik  hieronder door voor meer info over het bouwsysteem ‘Meccano’

Meccano

In 1901 vond de Engelsman Frank Hornby (1863-1936) een bouwsysteem voor kinderen uit. Het systeem bestond uit een aantal onderdelen, die met boutjes en moertjes aan elkaar konden worden gezet en steeds konden herbruikt worden.

Kinderen raken gemakkelijk uitgekeken op hun speelgoed, maar de onderdelen van zijn systeem lieten toe het speelgoed zelf in elkaar te zetten, weer uit elkaar te halen en iets anders te maken. Hij noemde zijn bouwsysteem dan ook Mechanics Made Easy (gemakkelijk te maken constructies).

In 1907 werd het bouwsysteem geregistreerd onder het handelsmerk Meccano. Door het grote succes was Hornby al in 1914 in staat de grote fabriek aan de Binns Road in Liverpool te bouwen. Daar werkten in de hoogtijdagen ruim 1.100 werknemers (productie van Meccanodozen en onderdelen, auto- en vliegtuigbouwdozen, Hornby-treinen en speedboten, chemische en elektrische dozen, Dinky Toys).

In 1979, na diverse overnames en een langdurig arbeidsconflict, sloot de fabriek haar deuren. De merknaam Meccano is sinds 2002 eigendom van het Japanse speelgoedconcern NIKKO. De NIKKO-fabriek in Calais (voormalig Meccano France) produceert de onderdelen voor de huidige Meccano-bouwdozen. Met moderne kleuren, eigentijdse modellen en toepassing van flexibele onderdelen blijft Meccano ook in de 21ste eeuw een aantrekkelijk constructiesysteem voor jong en oud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *