Het standbeeld ‘De Schelde’ van Karel Aubroeck in Temse monddood gemaakt

TEMSE – De organisatie 11.11.11 hield op woensdag 23 oktober een opvallende actie in meerdere Vlaamse gemeenten. Door lokale standbeelden ‘monddood’ te maken met een knevel, vraagt ze aandacht voor Changemakers wereldwijd wiens stem echt onderdrukt wordt. Het gaat om mensen die het verschil maken en met succes werken aan een sociaal en ecologisch rechtvaardige wereld. In 80 gemeenten over heel Vlaanderen kregen meer dan 350 beelden een opvallende boodschap.

Wie aan het standbeeld van Karel Aubroeck in Temse passeerde zal raar opgekeken hebben. Er hing een knevel voor zijn mond en een bord rond zijn nek met de boodschap ‘Geef onze changemakers’ een stem. Met deze ludieke actie met een ernstige ondertoon trekt 11.11.11 de aandacht op het fenomeen changemakers. Dat zijn mensen die individueel of als trekker van een organisatie streven naar een duurzame en leefbare toekomst waar er voor iedereen plaats is. De 5 boegbeelden van de campagne zijn mensen uit het zuiden die vrouwen een stem geven, de democratie versterken via een radiostation, voor schone energie zorgen in hun land, de macht van oliebaronnen inperken of mensen na een oorlog nieuw perspectief geven.

Maar het werk wordt hen steeds moeilijker gemaakt. Wereldwijd komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Bepaalde wetten maken het bijvoorbeeld moeilijker om ngo’s of vakbonden te registreren, om financiering te ontvangen of om activiteiten te organiseren. Kritische stemmen worden gebrandmerkt en gecriminaliseerd en ook het fysieke en digitale geweld neemt toe.
Het is deze krimpende ruimte die 11.11.11 aanklaagt. In het Zuiden, maar ook bij ons waar middenveldorganisaties minder bewegingsvrijheid hebben en minder steun krijgen.
Voor 11.11.11 moeten changemakers een stem in het debat krijgen. Daarom drie concrete vragen aan onze politici:

1. Maak van de strijd tegen krimpende ruimte een prioriteit van het Belgische buitenlandbeleid, waaronder het ontwikkelingsbeleid
2. Doe dat coherent en goed gecoördineerd
3. Ondersteun changemakers maximaal, zodat ze hun cruciale rol in ontwikkelingsprocessen kunnen blijven spelen

De 11.groep Temse bestaat uit: Els Meersschaert, Geoffrey Pearce, Eddy Hauman, Cille Blondiau en Marijke Windey

Meer weten over de onderdrukking die changemakers wereldwijd ervaren?
www.11.be/basisdossier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *