Grootschalige wegenwerken in dorpscentrum betekenen einde van Elversele carnaval

ELVERSELE / TEMSE – Het Elverseelse carnavalscomité Jawohl zal volgend jaar niet langer de carnavalsstoet en de Elverseelse Feesten organiseren. Aanleiding zijn de geplande rioleringswerken in de Dorpstraat, die het organiseren van een stoet onmogelijk maken.

De grootschalige rioleringswerken in het centrum van Elversele starten begin december en zullen net geen jaar duren. Doorgaand verkeer in de Dorpstraat wordt onmogelijk en ook een carnavalsstoet zal er niet kunnen passeren.

Voor voorzitter Albert D’Haen van organiserend comité Jawohl was dat de druppel. “Begin dit jaar kon de stoet in februari niet doorgaan door het slechte weer, volgend jaar kan er in maart opnieuw geen stoet plaatsvinden door de wegwerkzaamheden. Bovenop fysieke en familiale omstandigheden is dat voor mij de reden om te stoppen als voorzitter. Ik had graag gehad dat de vereniging bleef voortbestaan, maar er is geen opvolging.”

Het comité wordt ontbonden en alle geplande evenementen, zoals het mosselfestijn, worden geannuleerd.

Alternatief langs kleine wegen

D’Haen was 28 jaar lang actief binnen het comité, dat werd opgericht in 1973. Sinds de gemeentefusie eind jaren zeventig werden er steeds carnavalsstoeten georganiseerd. “Eerst was ons beloofd dat de werken pas zouden starten na carnaval. Dat is nu toch niet het geval. Het gemeentebestuur had twee alternatieve routes voorgesteld die de Dorpstraat omzeilen, maar die zouden langs kleine wegen leiden. Dat is niet haalbaar voor een stoet van dertig wagens, waarvan sommige meer dan vijftig meter lang zijn. Langs die weggetjes heb je enkel koeien die de stoet zien. Een stoet die niet door de Dorpstraat kan rijden, heeft geen nut.”

Met het verdwijnen van het carnavalscomité komt niet enkel carnaval in het gedrang. De vereniging was ook de drijvende kracht achter de Elverseelse Feesten in mei. Ook dat evenement zal niet meer georganiseerd worden als het van D’Haen afhangt. “Het is heel jammer dat dit zo moet gebeuren”, besluit D’Haen.

Het carnavalscomité Elversele anno 2019
Volgend jaar geen carnaval meer in de Elverseelse straten. Carnavalscomité Jawohl wordt ontbonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *