Op Stoapel herdenkt kwarteeuw sluiting van Boelwerf

Verschillende initiatieven zetten gebeurtenis in de kijker
TEMSE – Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Boelwerf als laatste grote zeescheepswerf van België sloot. Nautische erfgoedvereniging Op Stoapel organiseert daarom verschillende initiatieven om die gebeurtenis in de kijker te zetten.

“Het pijnlijk faillissement ligt bij velen nog vers in het geheugen”
Lieven Muësen, voorzitter Op Stoapel

Op Stoapel houdt de herinnering aan de Boelwerf al meer dan tien jaar levend. “Het pijnlijke faillissement van de scheepswerf vijfentwintig jaar geleden ligt bij velen nog vers in het geheugen, maar dat mag ons niet beletten oog te hebben voor al het moois dat hier gerealiseerd is door zo veel mensen uit de regio”, zegt Lieven Muësen, de voorzitter van de vereniging.

Belangrijkste verwezenlijking is een geactualiseerde lijst met bouwnummers van de schepen die door de jaren heen op de Boelwerf vervaardigd werden. “De publicatie geeft een overzicht van de meer dan 1.500 schepen en biedt een inkijk in de werking van de wereldberoemde werf. Het is een kijkboek met unieke foto’s met telkens een korte begeleidende tekst. De bouwlijst wordt voorafgegaan door enkele voorwoorden, een beknopt geïllustreerd historisch overzicht en een inleiding van de makers. Het boek zal 26 april ter gelegenheid van de Erfgoeddag in avant-première worden voorgesteld. Het publiek kan het boek daar bestellen via voorintekening. Tegen 16 juni moet het gedrukt zijn zodat het op de Scheldehappening verkocht kan worden.”

17de eeuw

Nog op de Erfgoeddag start een tentoonstelling over de Boelwerf en de werven van buurgemeenten Steendorp en Tielrode. “In Steendorp gaat de geschiedenis van scheepsbouwers zelfs terug tot de 17de eeuw, maar daar is in het huidige straatbeeld amper nog iets van te merken. Met deze initiatieven willen we de huidige en toekomstige generaties kennis laten maken met het rijke verleden.”

Het volledige jaarprogramma wordt op zaterdag 12 januari voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie om 14.30u. in wijnbar De Correctie, Cauwerburg 115.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Zicht op de werf 1990 (gastanker Sombeke en kabellegger Discovery), foto: Jimmy Hemelaer.
Ingekleurde postkaart circa 1910 uit de collectie van Frank de Cuyper

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *