Retrowielerevent op de Markt met koppeltijdrit én criterium

TEMSE- Zondag 19 augustus organiseert Koerscomiteit ‘ Den Sierlycken Pedaleur’ de vierde Groote Prijs Jules Deschepper. Een retrowielerevenement opgedragen aan Jules Deschepper (°1906-+1988). Hij was één van Temses legendarische beroepsrenners, actief van 1927 tot 1932. Zijn bijnaam was “Den Sierlycken Pedaleur”. Het Koerskomiteit koos daarom deze naam.
Jules Deschepper

DE GROOTE PRIJS JULES DESCHEPPER

“In 2015 werd in de schoot van De Zaat Raast-Festival of Sportscars de 1ste editie van de Groote Prijs Jules Deschepper georganiseerd en was meteen een succes”, aldus Danny Van Broeck. “De Groote Prijs Jules Deschepper is een retrowielergebeuren voor oude koersfietsen. En met oude koersfietsen bedoelen wij: schakeling op de buis en zonder klikpedalen. De fietsers zijn uitgedost in retro-wielerkledij en hebben haar op hun benen”.

UNIEK IN RETROWIELERLAND: EEN KOPPELTIJDRIT ZOALS DE TROPHEO BARACCHI

Echte wielerfanaten kennen zeker de Tropheo Baracchi nog: dit was een wielerwedstrijd die van 1941 tot 1991 werd georganiseerd in Italië, in de buurt van Bergamo. De wedstrijd was een initiatief van Mino Baracchi, een zakenman uit Bergamo, als eerbetoon aan zijn vader die een groot wielerliefhebber was.

“Typisch aan deze wedstrijd was het feit dat twee wielrenners – samen als duo – een race tegen de klok reden, een koppeltijdrit dus”, klinkt het bij de organisatie. “Heel wat grote namen schreven deze Tropheo Baracchi op hun palmares. Uiteraard Eddy Merckx, die hem 3 maal won – in ’66’, ’67 en ’72 – waarvan 2 maal met Ferdinand Bracke en 1 maal met Roger Swerts. Ook Herman Van Springel, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Fons De Wolf en Jean-Luc Vandenbroucke stonden voor België op het hoogste schavotje. De wedstrijd werd ook gewonnen door internationale grootheden als Jacques Anquetil, Francesco Moser, Felice Gimondi en Luis Ocaña.”

De Groote Prijs Jules Deschepper wil deze sfeer terug oproepen en organiseert ook een unieke koppeltijdrit in het verkeersvrije centrum. Om 12.15 uur starten in de Kamiel Wautersstraat te Temse (t.h.v. De Hoogpoort) de eerste 2 deelnemers voor een snelle tijdrit via Kasteelstraat, Conscienscestraat, Wilfordkaai om dan de pittige helling van de Markt te nemen. Iedere 2 minuten start een nieuw duo.

“In tegenstelling tot de meeste tijdritten wint bij ons niet het duo dat de snelste tijd rijdt, maar wel het team dat de gemiddelde tijd van alle deelnemende duo’s het dichtst benadert”, stelt Danny Van Broeck. “Uiteraard krijgen de snelste rijders wel hun “moment de gloire” en nemen zij plaats in de “hot seat” op het podium (zolang hun snelste tijd niet wordt verbeterd). Heel wat plaatselijke wielerhelden en ex-wielrenners schreven reeds in.”

CRITERIUM
Het succesnummer van vorige editie – het criterium door het centrum van Temse – wordt uiteraard opnieuw herhaald. Om 14.00 uur wordt aan het centrale podium de start gegeven van een criterium van 30 minuten + 1 ronde. Herhaalt Jan Bogaert zijn overwinning van vorig jaar – dankzij de straffe spurt tegen Kurt Onclin – of zijn er andere kapers op de kust?
Het parcours is gelijk aan dit van de tijdrit: Markt, Kasteelstraat, Consciencestraat, Wilfordkaai en terug naar de Markt van Temse. De helling van de Markt is hierbij zeker opnieuw een scherprechter.

PRIJZEN
Uiteraard zijn er prijzen voor de 1ste, 2de en 3de in het criterium en voor de duo’s in de koppeltijdrit. Maar ook wie start met de mooiste fiets en uitgedost is in de meest authentieke uitrusting, komt op het podium. De prijsuitreiking vindt plaats op het centrale podium, onmiddellijk na de aankomst van het criterium.

GOEDE DOEL
De opbrengst van deze koppeltijdrit en criterium gaat integraal naar Hope4More. Hope4More is een wielerteam dat in het Hemelvaartsweekend van 2019 opnieuw zal deelnemen aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker. De opbrengst van dit wielerevent gaat dus naar de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

PRAKTISCH
De inschrijvingen voor de koppeltijdrit als het criterium vinden plaats op het centrale podium op de Markt van Temse, vanaf 11 uur. De deelnameprijs bedraagt 10€ (incl. verzekering via een daglicentie via de VWB) + 5€ waarborg voor het rugnummer. Voor dit bedrag kan men deelnemen aan de koppeltijdrit, aan het criterium of allebei. Een moderne valhelm is toegelaten.

De toegang tot het hele spektakel op en rond de Markt van Temse is volledig GRATIS. Aansluitend op dit wielerevenement komen de 170 klassieke sportwagens – die deelnamen aan De Zaat Raast-Festival of Sportscars – aan op de Markt.

De 4de editie van De Groote Prijs Jules Deschepper is een organisatie van Koerskomiteit “Den Sierlycken Pedaleur” dat bestaat uit Ingrid Deschepper (kleindochter van Jules Deschepper), Ann De Wilde, Alain Adriaenssens, Erik Westerlinck, ex-profrenner Franky De Gendt, Patrick Verdickt en Danny Van Broeck in samenwerking met Kwaremont, WTC Jan Bogaertvrienden en het Gemeentebestuur van Temse.

 

In 1982 won Temsenaar Jan Bogaert de beroepsrennerswedstrijd van wielercomité de Scheppersvrienden. Ook hij zal zondag weer aanwezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *