Beiaardconcerten met optredens ’t Zomert onder den toren’, elke dinsdag van augustus

TEMSE/STEENDORP – Net zoals vorige zomers worden ook nu in augustus beiaardconcerten georganiseerd op de Markt. Het betreft een combinatie van een beiaardconcert door Joannes M. Thuy of Jos D’Hollander en een optreden van Temsese zangers/muzikanten.  Bij de opening van de beiaardconcerten op 7 augustus is er een Amerikaanse gastbeiaardier(-ster) te horen.
Het Zomert weer onder den Toren !!!

Om 20 u. speelt de beiaardier, wat je kan volgen op een scherm. De concerten worden aangekondigd door Temsese trompettisten. Hiervoor verleenden Harmonie Orkest Temse, Amusementsorkest Amor, Koninklijke Harmonie Sinte-Ceciliakring Elversele en Brassband Sint-Cecilia Steendorp hun medewerking.

Programma:

7 augustus: Grupo Pimenton met als gastbeiaardier Tin-Shi Tam (USA)

14 augustus: @Berkeley Square

21 augustus: Encantadas

28 augustus: Reizende beiaard van Praag, samen met Brassband Sint-Cecilia Steendorp aan de Mosterdpot in de Gelaagstraat in Steendorp.

Dit jaar zijn er twee bijzonderheden.

Bij de opening van de traditionele beiaardconcerten ‘t Zomert onder den Toren op 7 augustus krijgt Temse een beiaardier(ster) uit de USA te horen: Tin-Shi TAM, beiaardier van de Universiteit van de staat Iowa.

Amerika bezit 200 beiaarden; de meesten vinden hun oorsprong in Mechelen waar ooit welstellende Amerikanen zoals Rockefeller kennis maakten met de beiaardconcerten van Jef Denyn. Hierna bestelden ze een beiaard voor hun eigen steden, zoals New York en Chicago. De beiaardiers werden gerekruteerd in Vlaanderen: Kamiel Lefévre was de eerste beiaardier van het Rockefeller Carillon in New York.

De meeste beiaarden in Amerika vinden we nu op universiteiten, waar door sponsoring geld ingezameld werd voor een vaak grote beiaard. De beiaardiers volgden hun opleiding in Mechelen of Amersfoort, de twee enige beiaardscholen ter wereld.

in-Shi TAM, Professor of Music en Beiaardier van de Staatsuniversiteit in Iowa, USA is op 7 augustus te gast op de Beiaardconcerten

Tin-Shi TAM, geboren in Hong Kong, is Professor of Music en Beiaardier van de Staatsuniversiteit in Iowa, USA. Ze is doctor in de muziekwetenschap en orgel van de Universiteit van Michigan, Master in kunstmanagement aan Durham University, Engeland, Master of Arts in orgel van The University of Wales, Cardiff en behaalde een bachelor diploma in muziek van de Chinese Universiteit van Hong Kong. Tin-Shi TAM is een gevierd artiest op beiaard en orgel, gaf recitals in Azië, Australië, Canada, Europa en de Verenigde Staten. Als professor geeft ze masterclasses, lezingen en doceert onderwijsprogramma’s. Haar recente lezingen omvatten klokken- en belmuziek in China, en muziek voor beiaard en orkest.

WZC ’t Blauwhof/De Mosterdpot

Voor het laatste concert op dinsdag 28 augustus komt opnieuw de reizende beiaard van Praag naar onze gemeente, meer bepaald naar Steendorp.

Deze Reizende Beiaard is een volledige beiaard met 57 klokken, maar nu op een vrachtwagen geplaatst en niet in een toren. Hij werd ontworpen door Petr Manoušek in het kader van Praag, Culturele Hoofdstad van Europa in 2000. Dit is één van de weinige reizende beiaarden ter wereld van die omvang en kwaliteit. De beiaard weegt in totaal 12 ton – de grootste klok (links naast de beiaardier) weegt 860 Kg. De klokken werden gegoten door de wereldberoemde gieterij Koninklijke Eijsbouts in Nederland en de beiaard werd geconstrueerd door Clock-O-Matic uit Herent (Leuven). Men kan de beiaardier live zien spelen tussen de klokken.

Om 16 u. wordt het instrument opgesteld aan WZC ’t Blauwhof voor een namiddagconcert. ’s Avonds om 20 u. concerteren beiaardier Joannes Thuy en Brassband Sint-Cecilia Steendorp samen op het plein aan De Mosterdpot in Steendorp. Aan deze muzikale avond verlenen enkele Steendorpse verenigingen hun medewerking.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *