Wielerbelangen knoopt opnieuw aan met traditie

Kermiskoers in Temse-centrum terug van weg geweest.
TEMSE – Komende Pinksterzondag 20 mei organiseert Wielerbelangen, bijna een kwarteeuw na de Scheppersvrienden, opnieuw een kermiskoers in het centrum van Temse. Start en aankomst liggen zoals ‘vanouds’ aan de Markt.
Wielerbelangen knoopt weer aan met de traditie

“Een aantal jaren geleden gaf ik de fakkel door als voorzitter van Wielerbelangen”, vertelt Sylle De Bock. “Maar de laatste jaren klonk de roep om opnieuw een kermiskoers te organiseren in Temse centrum steeds luider. Daarom gingen we eind vorig jaar met een afgeslankt team aan de slag.”

Het huidige bestuur van de wielerclub bestaat uit Sylle De Bock, Walter Govaert, Roland Kokkelkooren, Ludo Vingerhoedts en Marc Meys,

Een winnaar van één van de kermiskoersen van De Scheppersvrienden geflankeerd door toenmalig burgemeester Desiré Van Riet (r) en BWB afgevaardigde Robert Roosen (C) Erik Westerlinck)

Opmerkelijke deelnemers
“Het is al van 1994 geleden dat De Scheppersvrienden, onder leiding van Robert Roosen, de laatste kermiskoers (toen voor profs red.) in Temse centrum organiseerden”, klinkt het bij De Bock. “Wie herinnert zich niet de opmerkelijke deelnemers en winnaars van weleer: Jan Bogaert, Rik Van Looy, Walter Planckaert, Gaston Hoskens, Walter Muylaert, José De Cauwer, Ronny Van De Vijver en vele anderen. En nu nemen we met Wielerbelangen de draad weer op. Net als toen zal de aankomstlijn getrokken worden in de Kasteelstraat ter hoogte van de Markt.”

Jan Bogaert zal trouwens de start geven van de wedstrijd.

“Het parcours is 5.3 kilometer lang””, aldus De Bock. “Met start en aankomst in de Kasteelstraat, ter hoogte van de Markt gaat het 13 ronden ofwel zowat 70 kilometer langs de Oeverstraat, Cauwerburg, St-Amelbergalaan, Edgard Tinelplaats, Schoolstraat, Pastoor Boelstraat, Kouterstraat, Clement ‘D Hooghelaan, Volksplaats, Nijverheidsstraat, Verbindingstraat, Spoorweglaan en de Parklaan om zo opnieuw de Kasteelstraat te bereiken.”

De Scheppersvrienden
De koers krijgt de naam ‘Sinksenkermiskoers Memorial Robert Roosen en Dirk Wayenberg’.

Robert Roosen was tientallen jaren actief als afgevaardigde bij de Koninklijke Belgische Wielerbond en nadien Wielerbond Vlaanderen.

Begin jaren ’40 wilden de toenmalige Scheppersvrienden een koers organiseren, maar niemand wist hoe dat moest.

Ook Jan Bogaert won in een verleden voor eigen publiek. Komende zondag zal hij de start van de wedstrijd geven. (C) Erik Westerlinck)

Het idee ontstond in “De Gulden Cop”, het café op de hoek van de Kasteelstraat en de Markt, trouwens volgens de archieven de oudste horecazaak van Temse. Die toen werd open gehouden door de gekende wielrenner Jules De Schepper.
Met Robert Roosen als technisch raadgever werd dan in 1943 “De Scheppersvrienden” gesticht. Hun eerste koers was voor juniores. Vanaf 1945 werd een beroepsrennerskoers georganiseerd en zolang ze bestond, was Roosen er bij betrokken. Hij werd ook nog penningmeester en nadien secretaris van de club. In 1968 kreeg hij de titel van voorzitter. Robert Roosen overleed in mei 2009 op 91-jarige leeftijd.

(C) De Wielersite

Enkele jaren geleden schonk zijn zoon Guy het omvangrijke wielerarchief dat zijn vader bijeen sprokkelde aan het gemeentebestuur.

Uitgebreid deelnemersveld
Wielerbelangen wil met de kermiskoers ook een eerbetoon brengen aan gewezen beroepsrenner Dirk Wayenberg. Hij overleed in 2007 op 51-jarige leeftijd. Hij reed enkele keren de Ronde van Frankrijk en de Giro. Hij was ook enige tijd voorzitter van Wielerbelangen.

Om terug aan te knopen met deze rijke wielertraditie opteerde het organisatieteam om een wedstrijd voor nieuwelingen te organiseren.
“Een leeftijdscategorie die een uitgebreid deelnemersveld en een massale belangstelling garandeert”, klinkt het bij Sylle De Bock. “We hebben toch al ruim 20 voorinschrijvingen.”

Naar volgend jaar toe wil men naast een kermiskoers een heus feestweekend op poten zetten. Daar had de organisatie voor deze editie te weinig tijd voor.

Start en aankomst liggen als vanouds in de Kasteelstraat ter hoogte van de Markt. Het huidige bestuur van Wielerbelangen met schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V) en schepen van Feestelijkheden Franky De Graeve (CD&V) vlnr.: Ludo Vingerhoedts, Sylle De Bock, Debby Vermeiren, Mark Meys, Franky De Graeve en Roel Kockelkoren. (Walter Govaert ontbrak)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *