Pieter Dierckxlaan krijgt primeur van ‘afvalstraat’

Bewoners deponeren voortaan zelf huishoudelijk afval in ondergrondse containers

TEMSE – Op 31 mei huldigde burgemeester Luc De Ryck (CD&V) in het bijzijn van bewoners, schepenen, gemeenteraadsleden, verantwoordelijken van Miwa en Woonanker de eerste afvalstraat in de gemeente in.  De Pieter Dierckxlaan kreeg de primeur van de ondergrondse containers. Bedoeling is om ook op andere locatie’s dergelijke ‘afvalstraten’ te realiseren.

Burgemeester Luc De Ryck mocht de werking van de containers uitproberen

Deze ondergrondse afvalcontainers bevinden zich aan de parking in de Pieter Dierckxlaan, vlakbij het Werk van de Akker. Ze zijn exclusief en verplicht te gebruiken door de bewoners van de Pieter Dierckxlaan. Hiervoor kregen alle bewoners een badge. Door de ingebruikname van de containers is er in de straat geen reguliere huis-aan-huis afvalophaling meer.

In het kader van een efficiënter afvalbeleid kocht afvalintercommunale Miwa tien ondergrondse containers aan. Binnen het werkingsgebied van Miwa had Temse recht op 2 containers. Voor welke fractie ze moesten dienen en op welke locatie ze moesten ingezet worden mocht de gemeente zelf bepalen.

De Pieter Dierckxlaan kreeg de primeur van de eerste ondergrondse afvalcontainers in Temse.
Ook huisvestingsmaatschappij Woonanker kocht twee containers aan en schonk die aan de gemeente.

De vier containers – 2 voor restafval, 1 voor PMD en 1 voor papier & karton- zullen voortaan het afval gesorteerd aannemen van de bewoners van de zowat 140 wooneenheden van de Pieter Dierckxlaan.

“Deze alternatieve manier van afvalinzameling ziet toe op een bewuster afvalbeleid”, aldus schepen van Milieu, Franky De Graeve (CD&V). “De containers zijn namelijk uitgerust met een electronisch toegangssysteem. Dit wil zeggen dat enkel bewoners toegang hebben via een persoonlijke badge.” Sinds de ingebruikname enkele weken geleden hebben we gemerkt dat zowat 83 procent van de bewoners gebruik maakt van het nieuwe systeem. De overige 17 procent van de bewoners zullen we persoonlijk contacteren om de werking van de containers nog even uit te leggen.”

Per inworp betaalt de bewoner een vast bedrag dat voor iedereen gelijk is. Elke inworp en het openstaande bedrag op de badge kan door de bewoners geconsulteerd worden.

“Sinds de ingebruikname enkele weken geleden hebben we gemerkt dat zowat 83 procent van de bewoners gebruik maakt van het nieuwe systeem”, stelt De graeve. “De overige 17 procent van de bewoners zullen we persoonlijk contacteren om de werking van de containers nog even uit te leggen.”

Door de ingebruikname van de containers kunnen bewoners elke dag tussen 8 en 20 uur het huishoudelijk afval kwijt wat enkel .

“Dit is goed nieuws voor bewoners die niet veel plaats hebben om afvalzakken te stockeren”, weet De schepen. “Ze kunnen wanneer het henzelf past het afval in de containers deponeren. Wat het gebruiksgemak voor de bewoners enkel maar vergroot.”

Door een communicatiestoornis hadden heel wat bewoners in de Pieter Dierckxlaan geen uitnodiging gekregen voor de officiële inhuldiging met receptie. Schepen Franky De Graeve en algemeen directeur van Miwa, Sven Peeters excuseerden zich hiervoor.

Meer foto’s, klik hier

v.l.n.r. gemeenteraadslid Hassan Sarizeybek, schepen Hugo Maes, gemeenteraadslid Stephan Van der Gucht, schepen Debby Vermeiren, gemeenteraadslid Eddie Van der Vieren, Voorzitter Woonanker Koen de Clercq, voorzitter gemeenteraad Koen de Jonghe, schepen Franky De Graeve, algemeen directeur Miwa Sven Peeters, directeur Woonanker ,Etienne Audenaert, gemeenteraadslid Bert Bauwelinck, burgemeester Luc De Ryck, schepen Geert Vandersickel, schepen Frteddy verbeke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *