Schepencollege wil nieuwe straat in Elversele de naam Bart Plouvierstraat geven

TEMSE/ELVERSELE- Het schepencollege wil de straat in een nieuwe verkaveling in Elversele, een aftakking van de Dorpsstraat, de naam Bart Plouvierstraat geven. Hij was een romanschrijver die 37 jaar in de Dorpsstraat woonde. Bert Bauwelinck van oppositiepartij Tesamen vindt het een voorstel met zowel pro’s als contra’s

“Voor het vastleggen of wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen wordt geput uit gegevens van de toponymie, de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven en de volkskunde”, stelt burgemeester Hugo Maes (CD&V) “De naam van een nog levende persoon mag niet worden gebruikt, en enkel de namen vanuit historisch, wetenschappelijk of maatschappelijk oogpunt komen in aanmerking.”

Wijlen Bart Plouvier

“Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan figuren die voor de gemeente of voor de onmiddellijke omgeving van betekenis zijn geweest.”

Rasechte Elverselenaar

“Op basis van het vooronderzoek van de huidige archivaris, in samenwerking met de vorige archivaris, en de suggesties van de Heemkundige Kring Braem, werden twee mogelijke opties gegeven voor de nieuwe straat in de verkaveling, die een aftakking is op deze van de Dorpstraat te Elversele namelijk Kerkenakker en Bart Plouvierstraat”, aldus Maes.

Het schepencollege stelt voor om aan deze nieuwe straat, tegenover het kerkhof, de benaming Bart Plouvierstraat te verlenen.

“Bart Plouvier werd geboren als Bart Van Schaeren, in Antwerpen in 1951 en overleed in 2021. Hij was 37 jaar lang een rasechte Elverselenaar, die in de Dorpstraat woonde, op de hoek van de Priesterage. Hij had daar lange tijd ook een restaurant.”

“Bart verheerlijkte het dorp”

“Als schrijver van romans poëzie en theaterstukken werd zijn veelzijdig oeuvre meermaals bekroond. Dit najaar verschijnt er een publicatie over zijn literair werk bij Bibliotheca Wasiana, en een uitgebreide biografie in het tijdschrift van de Heemkundige Kring Braem.

Het voorstel kreeg een principieel akkoord mee van de gemeenteraad. Daarbij waren er wel twee onthoudingen bij Vlaams Belang en één bij Tesamen.

“Dit omdat Bart Plouvier het dorp altijd verheerlijkte en nu een straatnaam krijgt op een plaats die het dorp verder verkavelt”, aldus Bert Bauwelinck van oppositiepartij Tesamen.

Na dit principieel akkoord gaat het voorstel naar de gemeentelijke Cultuurraad, die advies moeten geven over de keuze, daarna komt het terug naar de gemeenteraad voor de definitieve vaststelling.

Bart Plouvier @Wikipedia, klik hier
Lees ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/31/bart-plouvier-overleden/

Het schepencollege wil de straat in de nieuwe verkaveling tegenover het kerkhof
de naam geven van schrijver Bart Plouvier

4 gedachtes over “Schepencollege wil nieuwe straat in Elversele de naam Bart Plouvierstraat geven”

  1. Bart Plouvier verdient zeker een straatnaam in Elversele. Hij heeft door zijn romans en gedichten dit dorp in de belangstelling gezet.
    Ik begrijp de onthouding van Tesamen niet.

    1. Het is nu 22 oktober 2022 en de kritiek in Elversele groeit bestendig aan. ” Wat heeft Bart voor Elversele gedaan”, vraagt men zich terecht af. Men vraagt zich eveneens af hoeveel Elverselenaars Bart wel degelijk kennen? Ik werkte net als Bart op FMC te St-Niklaas. Ik woonde vele jaren naast Bart. Hij was, is en blijft mijn vriend en hielp hem steeds als ik hem kon helpen en dit gebeurde ontelbare malen. Net zoals zijn buren dit in den Bovenhoek deden als Bart er woonde. Bart gebruikte zijn groot talent om steeds zijn karretje aan iemands ander karretje te koppelen. Maar Bart had nooit gehoopt of verwacht dat er een straat naar hem zou worden genoemd. Zijn voordracht is en blijft onbegrijpelijk.

  2. Aub doe zoals in Tielrode voor de Amerikaanse bomenwerper Lucky Lady is gedaan. Geef die straat de naam die deze keer naar helden uit Canada verwijst. Meer bepaald, de Compagnie Canadese infanteristen die op het terrein waar de verkaveling is gepland hun oefenveld was, alvorens ze zouden deelnemen aan de Slag bij Nijmegen in 1944 en allen, met uitzondering van een strijder, sneuvelden. Noem die straat naar Canada of een stad in dat land bv. Reginastraat zeker als je kan constateren dat er weinig straten een meisjesnaam wordt gegeven. Men kan niet buiten de geschiedenis van deze plaats en is de voorlopige vergissing van de baan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *