Trekkersgroep Temse FairTrade Gemeente organiseerde informatieve avond met ‘kinderen’ als thema.

TEMSE – Ter gelegenheid van de FaireTrade Avond, georganiseerd door de Trekkersgroep Temse FairTradeGemeente, in samenwerking met het lokaal bestuur, kwam Geert Cappelaere vertellen over de toestand in het reeds lang verscheurde land Jemen. Het thema als rode draad doorheen de avond was immers ‘Kinderen’.

“Er zijn een vijftiental actieve oorlogsfronten tussen de vechtende partijen in Jemen”, stelde Cappelaere. Hij bracht voor Unicef vele jaren door in Jemen.

Grenzen gesloten

Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNO), is vertrouwd met de toestand in Jemen. Het is in het land sinds 1952 actief en wil er (nog steeds) verder werken aan ‘recht op leven’ via onderwijs, voedselhulp en waterbevoorrading. Dat is geen makkelijke taak want gevechten, bezettingen, corruptie, slechte verbindingen maken dit alles problematisch. Toch kan UNICEF rekenen op wat goodwill van alle strijdende partijen omdat het nu eenmaal UNICEF is en zorgt voor ALLE kinderen daar en dus overal waar nood is. Dat is ook erg nodig want de bedreigde bevolking kan nergens anders heen dan in eigen land: er is veel zee rondom, Oman houdt de grenzen gesloten, Saoedi-Arabië strijdt militair mee met het regeringsleger.

Vergeten oorlog

De toestand is niet uitzichtloos”, zegt Cappelaere, “Elk sprankeltje hoop, elk staakt-het-vuren, al is het maar voor een paar uren, laat UNICEF toe een klein beetje hulp te brengen onder vorm van voedsel en medische steun. En dat is beter dan helemaal geen hulp en de ontstellende onverschilligheid van de wereld ten aanzien van deze ‘vergeten oorlog’.”

Nadien legde Bernadette Van Daele uit wat ‘duurzaam speelgoed’ inhoudt en toonde verrassende filosofieën aan die sommige speelgoedmerken inspireren.

De muziekgroep Ão bracht tussendoor zowel weemoedige als opgewekte Portugese klanken. Dit jong muzikaal talent bracht met de warme stem van Brenda Corijn het publiek helemaal in vervoering. Op een door de Wereldwinkel van fairtradehapjes en drank voorziene receptie werd verder van gedachten gewisseld.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *