Nieuwe woonzorgsite in Tielrode officieel geopend

Senioren en mensen met beperking wonen samen op terrein oude mouterij: “Hier ben ik in de hemel”

TIELRODE – Tegenover woonzorgcentrum Huize Vincent in Tielrode staan sinds kort 44 nieuwe sociale flats, voor mensen met verschillende achtergronden maar bijna allemaal met een zorgnood. Woonzorgproject de Brabander, zoals de site heet, is donderdag met een receptie ingehuldigd.

Naast negen gewone flats voor 65-plussers zijn er dertig assistentieflats voor senioren.

“In samenwerking met Huize Vincent, dat instaat voor crisis- en overbruggingszorg”, zegt Etienne Audenaert, directeur van Woonanker Waas, de sociale huisvestingsmaatschappij die in 2015 het terrein kocht.

“De bewoners voorzien zelf in hun reguliere zorg, maar bij een noodsituatie kunnen zij Huize Vincent bereiken. “Daarnaast hebben we nog vijf flats in samenwerking met vzw De Klokke, met begeleid zelfstandig wonen voor volwassenen met een beperking. Voor de duidelijkheid: beide partners trekken bewoners aan, maar die moeten wel voldoen aan de regels voor sociale woningen.”

Zicht op de site met nieuwbouw achteraan. Het gebouw rechts is de oude mouterij/schrijnwerkerij, die werd afgebroken en heropgebouwd volgens de originele plannen. Enkel de balkons zijn een moderne toevoeging. ©tns

Alle flats zijn sinds de zomer bewoond, op drie na.

“Huize Vincent wou die gebruiken voor bejaarde doven zonder zorgnood, maar blijkbaar is daar weinig interesse voor. Daarom zijn we van plan die open te stellen voor anderen.”

Noodknop naar Huize Vincent

Tielrodenaar Etienne Verbist (66) is een van de nieuwe bewoners.

“Ik zit in de hemel: geen tuin meer om te onderhouden, alles op de gelijkvloerse verdieping,… Niet dat ik echt een probleem heb met trappen, maar met de tijd gaat het alleen maar moeilijker gaan. Ik ben dan ook blij met mijn ‘noodknop’ naar Huize Vincent.”

Op de site, die bestaat uit enkele gebouwen rond een binnenplein met ontmoetingsruimte, stond vroeger een mouterij en daarna een schrijnwerkerij “We hebben het gebouw dat hier al stond geheel afgebroken en identiek heropgebouwd, toch aan de buitenkant”, zegt Audenaert.

Daarvoor werden de oorspronkelijke plannen uit 1913 gebruikt.

“Eerst wilden we het pand behouden, maar onder meer op vlak van isolatie en stabiliteit bleek dat toch niet werkbaar.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Meer foto’s, klik hier

Voor de officiële inhuldiging waren ook de bewoners uitgenodigd
Ter gelegenheid van de opening werd een fiets geschonken aan vzw De Klokke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *