Overzichtsexpo van Lieve De Jonghe in de Dacca Loft

TEMSE – Kunstenares Lieve Dejonghe (60) blikt in een expo terug op haar werk en leven. Eén van de tentoongestelde werken schenkt ze aan de gemeente Temse, waar ze 25 jaar heeft gewoond en nu nog atelier houdt.

In de expo Schilderen op de golven van de zee toont Dejonghe oude en recente schilderijen, alsook nooit eerder vertoonde aquarellen en tekeningen gemaakt tijdens haar leven en haar vele reizen: ze noemt deze werken haar hobby, haar geheugen, haar gestolen momenten voor op reis. Dit doet ze al sinds 1973. Nieuw-Zeeland, Australië, de Andemanen, Thailand, Noord Korea, Burundi, Kenya, Zanzibar, Ijsland, Noorwegen, China, en noem maar op. Men maakt een wereldreis via haar tekeningen.

Atelier in Steendorp

Reizen en schilderen waren -en blijven- haar passies. En de liefde, het is de liefde die haar in Temse bracht. En de vriendschappen en het delen, ze zijn ook belangrijk in haar leven. Daarom is deze tentoonstelling voor haar het ideale moment om terug te blikken en haar manier om te vieren.

De expo op de Dacca-site heeft meerdere aanleidingen.

“Tijdens corona heb ik mijn zestigste verjaardag gevierd, maar ook die van 25 jaar als professioneel kunstenaar”, vertelt Dejonghe. “Ook ben ik na 25 jaar verhuisd van Tielrode naar Zeebrugge. Ik behoud wel mijn atelier in Steendorp, waar ik in de week kom werken.”

Pralineschilder

Dejonghe schenkt ook een schilderij aan de gemeente, “omdat ze mij altijd gesteund hebben”. Het doek toont onder meer de skyline van Temse. “Oorspronkelijk stonden daar pralines. Ik heb mijn vader, een bakker, beloofd pralines te tekenen als ode aan de liefde. Met die ‘praline-schilderijen’ kon ik naar het Belgisch paviljoen van de wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai. Dat was goed voor mijn populariteit, maar ik wou niet bekendstaan als de pralineschilder. Daarom heb ik ze vervangen, op dit schilderij met de skyline van Temse.”

Figuren hebben seks

De kunstenares verving de pralines op het schilderij door de skyline van Temse

Op het schilderij lijken ook twee porseleinen figuren seks te hebben.

“Ik schilder realisme voor hedendaagse mensen”, zegt Dejonghe. “Dus zonder oubolligheid zoals bloemetjes in vaasjes.”

De expo toont ook het privéleven van de kunstenares, met onder meer oude foto’s, dagboeken en kindertekeningen, en er hoort een boek bij, getiteld Hoe meer je kijkt hoe groter de wereld wordt. “Het geschonken schilderij krijgt een plaats in het administratief centrum”, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V).

‘Schilderen op de golven van de zee‘ is elk oktoberweekend te bekijken in de Dacca-loft in de Kasteelstraat,

Info: www.lievedejonghe.be

Kunstenares Lieve De Jonghe samen met burgemeester Luc De Ryck en schepen van Cultuur Lieve Truyman aan het geschonken schilderij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *