Vlaams Belang wil levensreddende Gele Doos voor de inwoners

TEMSE – Sinds kort kan een eenvoudige gele doos levens redden. Verscheidene steden en gemeenten bezorgen de zelfstandig wonende 65-plussers, inwoners met chronische medische problemen of met een beperking namelijk gratis een gele brooddoos. Vlaams belang Temse hoopt dat het gemeentebestuur dit initiatief wil volgen.

“In de doos stoppen deze inwoners een formulier of een boekje met hun medische informatie, belangrijke contactgegevens, info over hun medicijnen, eventuele allergieën en meer”, vertelt gemeenteraadslid Annemie Muyshondt. “De doos bewaren ze in de koelkast.”

Blauwe sticker

“De gebruikers kleven ook een bijbehorende blauwe sticker aan de binnenkant van hun voordeur zodat hulpverleners weten dat ze een gele brooddoos met cruciale persoons-, contact- en medische gegevens bezitten.”

Door de doos op een uniforme plaats te bewaren: in de koelkast, vinden de hulpverleners ze onmiddellijk en sparen ze kostbare tijd uit.

“In een noodsituatie zijn de bewoners immers mogelijk niet meer in staat deze belangrijke informatie te geven”, stelt Muyshondt.

Bij Vlaams belang hoopt men dat de gemeente bereid is om dit initiatief in praktijk te brengen en de levensreddende gele doos gratis aan te bieden aan 65-plussers en inwoners met een beperking of chronische ziekte.”

Breed partnerschap

“De Gele Doos is een mooi en nuttig initiatief”, aldus schepen van Sociale Zaken Patrick Vermeulen (Open VLD). “En we zien er zeker een meerwaarde in voor de zwakkere doelgroepen in onze gemeente. We vragen ons wel af of het realistisch is om dit te organiseren vanuit de gemeente zelf. Omdat hiervoor een breed partnerschap noodzakelijk is met ziekenhuizen, thuiszorgdiensten, verpleging, huisartsenkringen en OCMW.”

“Daarom willen we eerst even aftoetsen binnen de eerstelijnszone, dit wil zeggen samen met de stad Sint-Niklaas, Waasmunster Lokeren en Moerbeke, of we dit niet gezamenlijk kunnen uitrollen. Dan kunnen we zien of er intergemeentelijk hiervoor een draagvlak is. Als dit niet het geval is kunnen we bekijken of we het toch gemeentelijk kunnen realiseren.”

Onder meer in Gent werd de Gele Doos gratis uitgedeeld aan 65-plussers

Een gedachte over “Vlaams Belang wil levensreddende Gele Doos voor de inwoners”

  1. Zou het niet simpeler zijn ,als iemand wordt opgenomen in een hospitaal of dergelijke .
    Zijn i.d. in een computer te steken ,en zijn medisch dossier is ogenblikkelijk te raadplegen door de artsen van dienst .
    Of toch zijn belangrijkste aandoeningen als bv.diabetes bloedverdunners of allergieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *