Grote belangstelling voor prijsuitreiking Zomerzoektocht ‘Het Heilig Land in Temse’.

TEMSE/TIELRODE – Afgelopen zomer genoten tientallen mensen van de zomerzoektocht ‘Het Heilig Land’ in Temse. Het was weerom een geslaagde samenwerking tussen de gemeentediensten, Toerisme Temse en Milieuwerkgroep Ons Streven. Zevenenzestig moedige mensen slaagden erin om het parcours van 46 kilometer (tweemaal de afstand van de Wegom) af te leggen en ondertussen uit te kijken naar de antwoorden op de vragen.

Puike organisatie
Op de prijsuitreiking op vrijdagavond 1 november werd hun (on)geduld beloond. Op 1 november wordt overigens Allerheiligen gevierd. Dit was dus gewoon de meest uitgelezen dag om de vele heiligen die deze zoektocht kruidden in de kijker te zetten.

Organisator Gert Hooftman, voorzitter van milieuwerkgroep Ons Streven verwelkomde het talrijke publiek en dankte de burgemeester, schepen Lieve Truyman, cultuurfunctionaris Sophie Vermeire , Toerisme Temse en toerismefunctionaris Lore Baeck, de mensen van het toeristisch infokantoor van Temse en de bestuursleden en vrijwilligers van milieuwerkgroep ons Streven voor de puike organisatie.

Schepen Lieve Truyman verantwoordelijk voor openbare werken en nutsvoorzieningen, cultuur & erfgoed, schetste een mooi beeld van de afgelopen edities van de zomerzoektocht.

Powerpoint presentatie
“Dank zij deze gratis zomerzoektochten, wordt het materiële en immateriële erfgoed van de gemeente in de kijker gezet”, stelde Lieve Truyman. “Het is telkens een zeer leerrijke ervaring voor de deelnemers en de organisatoren. Ze ontdekken niet alleen mooie plekjes in de Scheldegemeente, maar komen ook veel te weten over de plaatselijke geschiedenis, cultuur en mensen.”

Met een boeiende en rijk geïllustreerde powerpoint presentatie ontsluierde Gert Hooftman de oplossingen van de zomerzoektocht. De afstand van de zomerzoektocht bedroeg 46 kilometer. Dit is precies twee keer de afstand van de traditionele Wegom. Dit is een eeuwenoude bedevaart die driemaal per jaar de acht kapelletjes ter ere van Sint-Amelberga op de voormalige gemeentegrens van Temse aan doet.

“Bij wijze van experiment bestond de zomerzoektocht ‘Het Heilig land in Temse’ uit twee wedstrijden. De mensen waren vrij om deel te nemen aan één of aan beide wedstrijden”, legde Gert Hooftman uit. “Het eerste deel bestond uit een fotozoektocht . De deelnemers dienden over het ganse traject uit te kijken naar verschillende namen voor de Heilige Maria, boomkappelletjes, heiligen en beelden van de patroonheilige van Temse, Sint-Amelberga.”

Meer foto’s, klik hier

De zeventien deelnemers die alle foto’s van de eerste wedstrijd vonden

Klik hieronder door voor het volledige artikel

Rijk gevulde prijzentafel
Tot grote verrassing van de organisatie, slaagden niet minder dan zeventien mensen erin om een feilloos parcours af te leggen.

Erna Cole, Johan De Beelde, Luc Robbrecht, Marina Van Royen (allen uit Sint-Niklaas), Jean-Paul De Bontridder en Leona De Smet uit Temse, Gunter De Roeck en Hilde Huyghe uit Steendorp, Christianne De Wachter en Dirk Franck uit Baasrode, Rene D’Hollander en Myriam Vercauteren uit Elversele, Patrick Spildooren en Christ’l Van de Wouwer uit Bazel, Francois Van Biesen en Lutgard Van der borght uit Opwijk en Ilse Van den Bosch uit Tielrode, mochten uit een zeer rijk gevulde prijzentafel een prijs kiezen.

Deze prijzentafel was overigens geheel in het heiligenthema opgebouwd en bestond uit producten die een heiligennaam dragen of een heilige afbeelden zoals abdijbieren, Sinterklazen, Mariasnoepjes, heiligenkalenders, een boek over heilige plaatsen, noveenkaarsen en nog veel meer.

Streekprodukten
Het tweede luik van de zomerzoektocht bestond uit dertig vragen die in volgorde van het parkoers opgesteld. Dit leek voor de organisatie een gemakkelijker opdracht te worden dan het eerste luik, maar niets was minder waar. Slechts drie mensen slaagden erin alle vragen juist te beantwoorden:

Toon De Borger en Magda Verdonck uit Lokeren en Christianne De Wachter ontvingen als hoofdwinnaars een mooi pakket streekproducten van Temse uit handen van schepen Lieve Truyman.

Thema van volgende editie ?
Zes mensen benaderden met slechts een foutje de volmaaktheid : Marc De Bock en Matt Verbeke uit Temse, Rene D’Hollander uit Elversele, Dirk Franck uit Baasrode, Patrick Spildooren uit Sint-Niklaas en Nicole Van Boven uit Sint-Niklaas mochten zelf een pakketje met abdijbieren uitzoeken.
Naar goede traditie werden er door loting nog vele aanwezigen gelukkig gemaakt met een passende prijs.

Na afloop van het officiële gedeelte werd er nog gezellig nagepraat. Er werd al duchtig gespeculeerd over het thema van de volgende editie. Het leidt geen twijfel dat er erg wordt uitgekeken naar de editie van volgend jaar.

Temse was met vierentwintig deelnemers het best vertegenwoordigd. Tielrode volgde met 13 deelnemers op de tweede plaats en Sint-Niklaas vervolledigde de top drie met 10 deelnemers. De overige deelnemers kwamen uit Beveren (7), Elversele (4), Bornem (3), Lokeren (3), Bazel (2), Steendorp (2), Baasrode (2), Opwijk (2), Melsele (1), Nieuwkerken(1),Waasmunster (1) en Merchtem (1).

Meer foto’s van de prijsuitreiking, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *