Herdenkingsmoment voor arbeiders die het leven lieten op een scheepswerf

TEMSE – Op zaterdag 2 november organiseerde erfgoedvereniging Op Stoapel op de site de Zaat, het voormalige terrein van de Boelwerf, een herdenkingsmoment voor mensen die ooit verongelukt zijn op een scheepswerf.
Nadien werd een bloemenkrans neergelegd

Werken op een scheepswerf was en is nog steeds niet zonder risico’s”, aldus Eddy Van Grevelinge van Op Stoapel. “Gedurende de 165 jaar dat de Boelwerf bestond zijn er meerdere arbeiders op de werf of tijdens werken voor de werf om het leven gekomen. Meerdere bronnen spreken over gemiddeld één dode per jaar. Daarom hielden we een ingetogen samenzijn ter nagedachtenis voor alle scheepsbouwers in de ruime regio die overleden, dit symbolisch aan het beeld de Zaatman aan de Orlaylaan. We lazen een tekst voor om deze mensen te gedenken met speciale aandacht aan de arbeiders die op de werf zelf omkwamen.”

Nadien werd aan het beeld een bloemenkrans neergelegd.

Op Stoapel wil het erfgoed van de Boelwerf in ere houden met het nemen van allerlei initiatieven. Zoals de uitgave van een boek met daarin een overzicht van alle op de werf gebouwde schepen. Ook aanwezigheid op tentoonstellingen, archief, nieuwsbrief, filmavond en de toekomst van de Belgica. Verder werkt men mee aan een provinciaal initiatief rond de herinnering van de scheepsbouw langs de Schelde. Elk jaar organiseert men ook een uitstap voor de leden.

Meer info: www.opstoapel.org

Meer foto’s, klik hier

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *