Ijs Van de Walle vierde 70ste verjaardag

TEMSE – Op zaterdag 12 oktober vierde ijs Van de Walle (Potaardestraat 15, Temse) z’n 70ste verjaardag. Het bedrijf, dat door de derde generatie wordt geleid, is een begrip geworden in het Waasland. Alle bezoekers kregen een gratis ijsje en ’s avonds vond een stijlvolle viering plaats. Eigenaar-zaakvoerder Mieke Van De Walle belichtte de historiek van het bedrijf, waarna burgemeester Luc De Ryck de feestrede hield.

Historiek

Grondlegger René Van De Walle werd geboren in Sint-Niklaas (net over de grens van Temse) op 8/3/1926 als jongste van de 6 kinderen van Theofiel Van De Walle, klompenmaker-landbouwer, en Marie Colman, herbergierster. Hun herberg was Hoog Cameren (huidig restaurant D’Hooghe Camere, hoek Eigenlostraat – Houten Schoen). Hij verliet de schoolbanken op zijn 14de en werd werkzaam in zijn geboortestad bij Scheerders-Van Kerchove. Twee jaar later ging hij aan de slag op de Boelwerf: eerst als hulpmonteerder, vanaf 1942 als lasser. In 1951 ruilde hij de Boelwerf voor Cockerill Yards Hoboken.

Hij huwde in 1948 met Germaine Janssens uit Temse. Zij vestigden zich in de Scheldegemeente, in de Laagstraat, en enkele maanden later in de Doornstraat (nr. 9), waar zij in 1949 een crèmeglacezaak startten. Zij namen het materiaal over van de vorige bewoner-crèmeglaceman Jef De Cauwer, die René inwijdde in het ambacht. De zaak, die van start ging onder de naam Crème-Glace Van De Walle, nam van in het begin een hoge vlucht, zodat René in 1957 van de bij-job zijn hoofdberoep maakte. In 1958 betrok hij een nieuwe woning met werkplaats in de Potaardestraat. Mede doordat René er altijd als de kippen bij was om met zijn tijd mee te evolueren, groeide de zaak voortdurend. Zijn actieradius breidde zich uit over het hele Waasland en werd een begrip in de regio. In de jaren ’60 begon hij ook met zelf frisco’s te maken.

Hun twee kinderen traden in het voetspoor en wijzigden de naam in Van De Walle IJs. Dochter Paula (°1949) vestigde zich in 1974 in Bornem en startte er met de ouderlijke zegen haar eigen Van De Walle IJs, gericht op de regio Klein-Brabant. Zoon André (1951-2006) nam de ouderlijke zaak officieel over in 1977 en realiseerde een nieuwbouw in de Haverheidelaan in de TTS-industriezone. In 1993-2012 was het bedrijf in handen van Philip Wauman. Sinds 2013 wordt het geleid door Andrés dochter, Mieke, en haar echtgenoot. Zij vertegenwoordigt de derde generatie.

Mieke Van De Walle en echtgenoot Wilco Vos met burgemeester Luc De Ryck.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *