Gemeentebestuur vraag hulp van bewoners om straatraces te stoppen

TEMSE – De voorbije weken en maanden wordt Temse, net zoals vele andere gemeenten en steden geteisterd door wegpiraten die op avondlijke en nachtelijke uren met onaangepaste snelheid door de straten scheuren. Tijdens de gemeenteraad van augustus werd ‘de plaag’ aangekaart door oppositieraadslid Bert Bauwelinck (Tesamen). Hij gaf het gemeentebestuur ook een aantal suggesties om de epidemische straatraces te stoppen.

“Het is ook belangrijk dat er sociale controle is. Als er bewoners zijn die meer weten over die straatracers, en wie die snelheidsmaniakken zijn, dan kunnen zij dat in vertrouwen signaleren bij de politiediensten”
Burgemeester Luc De Ryck

“Het is in vele gemeenten een plaag, maar zeker ook in Temse: een aantal sociaal onaangepaste wegpiraten scheurt door onze centrumstraten alsof ze niet op een openbare weg rijden”, aldus Bert Bauwelinck. “Het lijkt alsof ze denken in een computerspelletje te racen. De voorbeelden zijn legio: de Schoolstraat, de August Wauterstraat, Cauwerburg, Orlaylaan… en de bijzonder uitdagende ‘fietsstraat’ van de Guido Gezelleplaats naar het station. Dit leidt tot levensgevaarlijke situaties voor andere automobilisten, fietsers, voetgangers…”

“Als er weer zo eentje door het centrum racet, vragen velen zich af: “Waarom wordt hier niet tegen opgetreden?”.

“Om hieraan te verhelpen kunnen er op de eerste plaats infrastructurele
ingrepen gebeuren.

“Snel rijden langs – of óver verkeersremmende infrastructuren kan auto’s zwaar beschadigen, in het bijzonder laag bij de grond hangende ‘getunede’ wagens”, stelt Bauwelinck. “We wachten daarvoor ook met ongeduld op enige maatregelen uit het geactualiseerde mobiliteitsplan.”

“Een ander belangrijk ‘instrument’ werd onlangs door de wetgever mogelijk gemaakt: de burgemeester kan de auto van laagvliegers in beslag laten nemen. Ook een maatregel die ‘pijn’ doet. Het heeft uiteraard ook te maken met een ‘mentaliteit’. Het college denkt een en ander te ‘sturen’ via een ‘parelsnoer aan camera’s’ langsheen een belangrijke verkeersas in het centrum van Temse. We zullen zien of dat opbrengt.”

“Op de laatste politieraad heb ik aangedrongen om ook op een meer ‘menselijke’ manier in het straatbeeld aanwezig te zijn: Politie-agenten op een mountainbike of te voet. Mocht de politie ‘s avonds en ‘s nachts ook eens zichtbaar zijn in het straatbeeld, dan zouden een aantal
centrumstraten ook opnieuw wat leefbaarder worden. De politiecommissaris zette dat idee weg als voorbijgestreefde 19de eeuwse romantiek: “de tijd van de champetter die fluitend door de velden fietste is voorbij” was de laconieke commentaar die een gebrek aan manschappen moest maskeren.
Welke maatregelen, buiten de op stapel staande camera’s, ziet het college om het straatracen in de gemeente tegen te gaan?

“De straatraces zijn een gemeenschappelijke bekommernis en een pest voor iedereen die er van ver of dicht mee geconfronteerd wordt”, reageerde burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Het is heel moeilijke materie want men moet de wegpiraten kunnen betrappen. U weet dat we camera’s in het vooruitzicht hebben. Er zijn drie firma’s die in aanmerking komen. De toewijzing daarvan zal eind september begin oktober gebeuren en dan is het afwachten op welke tijdspanne de camera’s geplaatst kunnen worden.”

“Aan de politie is gevraagd om het toezicht te intensifiëren, en dit onder verschillende vormen waar we uiteraard niet over kunnen uitwijden. En daarnaast er voor te zorgen om met bijzondere aandacht die snelheidsmaniakken in het vizier proberen te krijgen. Ik wil er wel eens op wijzen dat er vaak gezegd wordt dat de politie niks doet. Wel jaarlijke noteren we meer dan 10 000 snelheidsovertredingen.”

“Er is ook het aanpassen van de infrastructuur, en daarvoor hebben we het mobiliteitsplan en masterplan dat in het vooruitzicht gesteld wordt.”

“Maar het is ook belangrijk dat er sociale controle is. Als er bewoners zijn die meer weten over die straatracers, en wie die snelheidsmaniakken zijn, dan kunnen zij dat in vertrouwen signaleren bij de politiediensten. Zo hebben we een mogelijkheid meer om op te treden. Maar het blijft een moeilijk materie en een fenomeen dat zich niet enkel in Temse voordoet.”

4 gedachtes over “Gemeentebestuur vraag hulp van bewoners om straatraces te stoppen”

  1. “Snel rijden langs – of óver verkeersremmende infrastructuren kan auto’s zwaar beschadigen, in het bijzonder laag bij de grond hangende ‘getunede’ wagens”, stelt Bauwelinck. “We wachten daarvoor ook met ongeduld op enige maatregelen uit het geactualiseerde mobiliteitsplan.”

    Het zijn niet de laag liggende getunde auto die zo race… Tuning is niet gelijk aan racing.
    En obstakels op de baan zijn meer hinderlijk voor het verkeer dan doeltrffend om nog maar te zwijgen over gevaal dat ze meebrengen .

    Ipv overdag te flitsen, flits eens snachts…

  2. Geachte , zaterdag werd mijn mama op een haar na van het zebrapad gereden door zo’n racer thv verzekeringen Denert. Dat was in de vroege namiddag. Zélfs overdag trekken ze hun niets aan van andere mensen op de weg. Die snelle wagens zijn in de handen van zulke onverlaten moordwapens. Mvg Gina

  3. straatracen idd een probleem maar net zoals het dealen aan parking het veer in Tielrode wordt er niets aan gedaan , iedereen weet het al jaren , ik jog of wandel er regelmatig voorbij en elke keer hetzelfde auto s komen vanaf het centrum.gevlamd om te kopen en verkopen., gewoon.eens een avondje politie undercover denk.ik dan , toch nie moeilijk????behalve in Temse dan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *