TESAMEN vraagt om speelpleintjes aan te pakken

Raadslid Brigitte Caura hoopt op een speelpleintje voor de kleinsten op de Wilfordkaai
TEMSE – Brigitte Caura (TESAMEN) vroeg, tijdens de laatste gemeenteraad voor de vakantie, om het speelpleintje aan het Vlietpark aan te pakken en eventueel een speelplek te realiseren op de Wilfordkaai. Samen met leden van TESAMEN en buurtbewoners organiseerde Caura onlangs een zwerfvuilactie in het Vlietpark.

“In dat Vlietpark is er bijvoorbeeld amper sociale controle omdat een deel van de speeltuigen verstopt zijn in de bosjes. Er zijn ook goed verstopte bankjes waar duidelijk drugs gebruikt of verhandeld worden”, opperde het gemeenteraadslid. “En de speeltuigjes die er zijn, zijn vuil of gevandaliseerd. Er moet bekeken worden of daar een speelbos voor oudere kinderen gemaakt wordt, of een speeltuintje voor kleine kinderen.”

“Is het geen goed idee om een speelpleintje voor de kleintjes op het grasperkje op kaai, ter hoogte van huisnummer 36, in te richten waar veel meer sociale controle mogelijk is”, vroeg Brigitte Caura. “Het college kan zijn goede relaties met de investeerder van de Wilfordkaai aanwenden om tot een akkoord met deze te komen en krijgt zo wat return voor de financiële inbreng die het deed. Op de eigenlijke plannen voor de herinrichting stond trouwens een speelpleintje getekend.”

Speeltuigen verplaatst

Schepen van Technische Dienst en Onderhoudswerken Hugo Maes (CD&V) gaf aan dat de problemen gekend zijn.

“Dat parkje is een van de probleemparkjes. Een deel van de speeltuigen zijn daarom reeds verplaatst naar het grasveldje vooraan. Enkele speeltuigen zijn ook versleten door misbruik, en dat laten we bewust even zo om het in de kijker te brengen. Het parkje moet zeker opnieuw aangepakt worden, maar daarvoor kijken we naar de bevolking in de buurt. Afhankelijk van de hoeveelheid en de leeftijd van de kinderen bepalen we welke speeltuigen we plaatsen. Die oefening moet je om de vier à vijf jaar herhalen, en proberen we overal toe te passen. Buurtbewoners kunnen vandalisme trouwens steeds melden aan onze diensten, want elk speeltuig heeft een nummer en overal zijn de contactgegevens van de dienst aangebracht.”

Om een speelpleintje op de Wilfordkaai in te richten, daar moet de investeerder een initiatief nemen”, aldus Maes.

Raadslid Caura opperde ook dat de overlast niet enkel met GAS-boetes of camera’s opgelost kan worden, maar ook door positieve maatregelen. “In andere steden worden bijvoorbeeld ‘buurtvaders’ of ‘pleinpatrons’ ingezet. Dat zijn verantwoordelijke jongeren of buurtbewoners die een oogje in het zeil houden.”

Schepen Maes gaf aan die optie te bekijken. “We hebben die aanpak al gehanteerd in de Sompershoekwijk. Dat leverde goede resultaten op. We zullen kijken of we dat kunnen uitbreiden naar andere speelplekken.”

TESAMEN organiseerde een zwerfvuilactie in het Vlietpark

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *