Trekkersgroep Fair Trade Gemeente en Oxfam Wereldwinkel voerden actie voor eerlijke handel

De wekelijkse markt, het decor voor gratis koffie

TEMSE – Op zaterdag 12 mei – World Fair Trade Day – is er in menig wereldwinkel in Vlaanderen bruisende activiteit.  De eis voor een meer rechtvaardige en eerlijke wereldhandel klinkt op deze dag nog net iets luider vanuit de meer dan 200 Oxfam-Wereldwinkels, ook in Temse.

Op vrijdag 11 mei deelde de Trekkersgroep Fair Trade Gemeente gratis koffie uit op de wekelijkse markt. Net als 4 jaar geleden, toen ze voor het eerst de campagne aantrok om voor Temse de Fair Trade Gemeente titel te behalen, sloeg ze haar tenten op om de inwoners van Temse te sensibiliseren voor eerlijker wereldhandelsverhoudingen, in het bijzonder in de koffiehandel. Ondertussen heeft Temse de titel behaald. Dit is geen eindpunt maar een verder-werkpunt.

“We merken dat de strijd die de wereldwinkels voeren voor meer eerlijke handel gloeiend actueel is”, aldus Els Vercouteren. “Zo zien we dat bijvoorbeeld Koffieboeren nog steeds in extreme armoede leven en de koffie-industrie goed is voor miljarden dollars omzet per jaar, zonder dat er structureel iets aan de situatie van de boeren wordt gedaan. Daarom is het absoluut nodig dat we zoveel mogelijk mensen overtuigen om eerlijke fairtrade koffie te drinken.”

Oxfam-Wereldwinkel Temse stalde hiervoor tijdens de wekelijkse markt haar hele gamma aan koffieproducten uit. Voor elk wat wils. En dat die koffie niet persé duur hoeft te zijn, bewezen ze maar al te graag.

” De strijd die de wereldwinkels voeren voor meer eerlijke handel is gloeiend actueel”, aldus Els Vercouteren (rechts)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *