Brandweerpost Temse vierde Barabarafeest

Postoverste Bob De Ryck doet oproep naar lokaal bestuur om bij herinrichting van straten rekening te houden met de aanrijroutes naar de brandweerkazerne.

TEMSE – Afgelopen weekend vierde ook brandweerpost Temse het feest van St-Barbara. Postoverste Bob De Ryck deed in de marge een oproep naar het lokaal bestuur. “Onze aanrijroutes naar de kazerne zijn er niet makkelijker op geworden door de herinrichting van bepaalde straten”, stelde De Ryck.

Zaterdag vierde post Temse de patroonheilige met een gezellig etentje, met partner, in de kazerne in de Kasteelstraat. Maandag was Club 45 de place to be. Dit samen met zonecommandant kolonel Thierry Van Goethem, burgemeester Hugo Maes, algemeen directeur Nele de Cleen en bijna het voltallige schepencollege.

Aanrijroutes

“De uitbouw van ‘Nieuw Temse’ , met hoogbouwcomplexen en nieuwe bedrijven, zal van ons korps en de gemeente maar vooral van de hulpverleningszone nieuwe inspanningen vragen”, stelde postoverste Bob De Ryck tijdens zijn speech. “Onze post zal hierin verder moeten groeien , zowel in opleidingen en niet onbelangrijk, we gaan met een specifieke visie moeten werken om onze nieuwe opdrachten aan te kunnen.”

“Wij staan 24/7 beschikbaar voor de zone met zijn burgers, om alle interventies op een voorbeeldige manier en met de best mogelijkste inzet tot een goed einde te brengen. We moeten een snelle uitruk verzekeren en de beschikbaarheid van de manschappen is daar zeker belangrijk in.”


“Onze aanrijroutes naar de kazerne zijn er ook niet makkelijker op geworden”, opperde De Ryck. “Zone 30, éénrichtingverkeer, afsluiten van straten, spreken niet in het voordeel van onze uitruktijden. Wij hopen dat het gemeentebestuur hiermee in de toekomst toch meer rekening
gaat houden.”

“Houdt ook rekening met de aankomende wegenwerken in 2024, de aslijn Kouterstraat, Pastoor Boelstraat, Schoolstraat wordt heraangelegd, dat gaat ons
wel enkele maanden serieus parten spelen. Maar weet, je kan geen omelet maken zonder eieren te breken.”

Agressie

“Ook de stijgende agressie tegenover hulpverleners , zowel brandweer, ziekenwagen , politie kunnen we niet meer ontwijken”, klinkt het. “Denk al aan de vele meldingen van onze ambulanciers in de HVZ Waasland.”

“Dit hoort totaal niet thuis in onze maatschappij, een hulpverlener moet zijn werk kunnen doen en niet belaagd worden door een bende onrustzoekers die hier niet thuis horen. Water en storm hebben dit jaar al wat impact gehad op onze post en de zone, we zijn zelf met een team naar de Westhoek getrokken om bijstand te verlenen, omdat het bij hun veel erger was dan bij ons.”

“Alhoewel er weinig grote interventies waren dit jaar , mogen wij zeker niet op onze lauweren rusten en moeten we steeds paraat blijven. En dit betekent ook continu blijven oefenen en bijscholen. Zo hebben het afgelopen jaar ook enkele leden van ons korps zich verder bijgeschoold en gespecialiseerd om specifieke taken binnen het korps en de zone.

Emmanuel Leeman (boven) behaalde het brevet Brandweerman B01 aan de provinciale
brandweerschool en Michael Carney (onder) het brevet Korporaal B02.

Ook zonecommandant kolonel Thierry Van Goethem van Hulpverleningszone Waasland was net zoals vorig jaar present op het Barbarafeest.

“Zoals de postoverste vertelde is de toekomst van post Temse verzekerd”, klonk het. “Zeker met de 13 000 interventies van de ambulance en de 8000 van de brandweer het afgelopen jaar. Dat bevestigd dat post Temse meer dan nodig is.”

“Trouwens dit voorjaar hebben de de collega’s van Kruibeke een nieuwbouw in gebruik genomen. En ook in Temse moeten we toch ernstig beginnen nadenken om van de kazerneringsplannen werk te maken.”

De verantwoordelijke van het duikteam van post Temse sergeant Vincent De Sitter. kreeg de sleutels van de nieuwe reddingsboot plechtig overhandigd van zonecommandant kolonel Thierry Van Goethem


Post Temse kreeg recent ook een nieuwe reddingsboot die tijdens het feest werd voorgesteld.

“Het is een polyester boot, voor maximum 8 personen, met opengaande neusstuk waar een reddingbrancard in kan”, aldus Bob De Ryck. “Want Temse aan de Schelde zonder boot is onmogelijk.”

De sleutels van de boot werden plechtig overhandigd aan de verantwoordelijke van het duikteam van post Temse sergeant Vincent De Sitter.

De manschappen samen met de burgemeester, schepenen, postoverste en de zonecommandant
aan de nieuwe reddingsboor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *