Nieuwe zorgcampus officieel geopend

Vrijdag met Vlaams minister Hilde Crevits, zondag met veel belangstellenden

TEMSE – Afgelopen weekend was het feest in WZC De Reiger. Vrijdagnamiddag kwam Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) de gloednieuwe zorgcampus officieel openen. Zondag was het grote publiek welkom om kennis te maken met het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger, het lokaal dienstencentrum De Flamingo en het administratief centrum Den Albatros.

Welzijnsvereniging Sleutelzorg en het gemeentebestuur van Temse stelden met trots de nieuwbouw van zorgcentrum De Reiger voor.

“Het is een mijlpaal in de zorgvoorzieningen voor de gemeenschap”, klinkt het. De eerste bewoners zullen in januari hun intrek nemen, twee maanden later dan voorzien. “Enkele werken liepen wat vertraging op”, zegt algemeen directeur Saskia Boone.

128 bewoners

In een eerste fase is er in het gebouw plaats voor 68 bewoners. “Zodra die verhuis rond is, beginnen we aan de volgende fase. In totaal zullen 128 bewoners in 2025 hier hun intrek hebben genomen”, zegt Werner Maerevoet, voorzitter van Welzijnsvereniging Sleutelzorg.

In het gebouw komt ook het lokaal dienstencentrum, dat bij de verhuis ook een nieuwe naam krijgt. Het centrum zal voortaan de naam De Flamingo dragen, en niet meer ’t Achterpoortje.

Algemeen directeur Saskia Boone, burgemeester Hugo Maes (CD&V) en voorzitter van welzijnsvereniging Sleutelzorg zijn trots op het resultaat

42 miljoen euro

Aan het project hangt in totaal een kostenplaatje van 42 miljoen euro vast. Daarvoor werd een hypermodern gebouw neergepoot, met tal van technologische snufjes en als paradepaardje een state-of-the-artdwaalsysteem van 25-8. De bewoners krijgen een polsbandje om dat het verplegend personeel in staat stelt om mensen snel te lokaliseren aan de hand van slimme verlichting. Bij nood zal bijvoorbeeld de verlichting rood gloeien op de locatie waar de bewoner zich bevindt. “We willen persoonsgebonden zorg bieden en geen kamergebonden zorg”, zegt Maerevoet.

Voor personeel en bezoekers is er een ruime half-ondergrondse parking met 158 plaatsen waarvan het dak tegelijk dienst doet als evenementenplein.

“Ter vergelijking: de Markt van Temse meet zowat 700 m2 terwijl dit plein 1.200 m2 groot is”, zegt Werner Maerevoet, voorzitter van Welzijnsvereniging Sleutelzorg. “We hebben het plan in laatste instantie nog wel aangepast en er groenzones en drie petanquebanen voorzien zodat het geen volledige stenen vlakte werd.”

Kamers met eigen sanitair

Het grootste verschil voor de bewoners zijn ongetwijfeld de kamers. “Die zijn een pak groter dan vroeger: 23,5 in plaats van 16 m2 en bovendien elk met een eigen sanitaire cel met toilet en douche”, vult Maerevoet aan. “De nieuwbouw was echt wel nodig. Het sanitair van de oude De Reiger was zelfs niet rolstoeltoegankelijk. We dreigden hierdoor onze erkenning te verliezen.” Dat staat in schril contrast met de nieuwe badkamers voorzien van een relaxatie- en kantelbad dat trouwens ook door inwoners uit de gemeente gereserveerd kan worden.

Ook Vlaams minister Hilde Crevits kwam vrijdag een kijkje nemen

Toekomst verzekerd

De werken aan de nieuwe Zorgcampus Temse zijn wel nog niet helemaal klaar. Eind januari 2024 verhuizen de eerste bewoners naar de 68 kamers. In een volgende fase volgt de bouw van nog eens 60 kamers van de beschermde afdelingen. Die moeten eind 2025 klaar zijn. In een laatste fase wordt de oude De Reiger gesloopt. Die zal eerst wel nog tijdelijk dienst doen als opvang voor de bewoners van vzw De Klokke uit Sint-Niklaas.

“Met een totale kostprijs van 42,5 miljoen euro is dit het grootste project in de geschiedenis van de gemeente”, zegt burgemeester Hugo Maes. “Volgend jaar start ook de bouw van de nieuwe polikliniek van Vitaz. De zorg is hiermee ook in de toekomst verzekerd voor Temse.”

Veel volk voor de opening van de zorgcampus zondag

Zondag was het grote publiek welkom om een kijkje te nemen in het gloednieuwe zorgcomplex. Er was een kerstmarktje, workshops, kinderanimatie en optredens in cafetaria de Diamant.

Die opendeur was een waanzinnig succes vele honderden geïnteresseerden vonden de weg naar De nieuwe Reiger.

Op het evenementenplein werden ook groenzones aangelegd
Er waren zondag ook optredens in de cafetaria

Een gedachte over “Nieuwe zorgcampus officieel geopend”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *