Park Den Esch in centrum Temse wordt aangepast

TEMSE – Het gemeentebestuur van Temse wil park Den Esch herinrichten. Dinsdagavond konden de buurtbewoners mee nadenken over de herinrichting van een perceel aan het park.

Rondom park Den Esch worden de komende jaren appartementen gebouwd. Dit zat nog vervat in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) in 2011, de oorspronkelijke plannen voor de ontwikkeling van de site van De Zaat. Op de hele site worden daarin 970 woongelegenheden voorzien. Daarvan worden er de komende tien jaar nog 200 gebouwd, die rondom het park zullen komen.

Een aantal aanwezigen vroegen zich af of die 970 woningen en appartementen echt allemaal gerealiseerd moeten worden.

“Is het niet tijd om iets ’terug te geven'”, klonk het bij enkele buurtbewoners. “Heeft de verkavelaar nog niet genoeg verdiend.”

Industriële hennep geplant

Net voor de zomer 2023 werden percelen rondom park Den Esch door C-Biotech, onderdeel van Cordeel Group, ingezaaid met industriële hennep. Lokaal Bestuur Temse en C-Biotech tonen zo de mogelijkheden van industriële hennep als natuurlijke oplossing voor een vermindering van CO2. Tot 5x meer dan dezelfde hoeveelheid in bomen gerekend. De plant groeit heel snel waardoor er ook snel resultaat kan geboekt worden.

“Op deze manier werken we samen aan onze klimaatdoelstellingen. We blijven hier in de toekomst op inzetten.”

Het lokaal bestuur gaat Den Esch herinrichten

Heraanleg van het park

“Het wandelpad zoals we het nu kennen, was tijdelijk en zal, samen met de bouwwerken, heraangelegd worden”, aldus Ellen Ongena van Team Duurzaamheid. “We voorzien twee extra groene doorsteken van aan dit pad naar de Tekenaarslaan.”

Het wandelpad wordt heraangelegd en er komen twee doorsteken naar de Tekenaarslaan

Enkele bewoners vinden dat er toch wel werk gemaakt moet worden van een speeltuin.

“Iets wat momenteel nog ontbreekt op de hele site”, klinkt het. “Het restperceel van 50 op 50 meter zal daar misschien wel een maatje te klein voor zijn. Enkele aanwezigen betreuren dan weer dat het zicht vanuit de Oeverstraat verstoord zal worden door de appartementsblokken van maximaal 16 meter hoog.

“Er kwamen heel wat positieve en kritische ideeën”, klinkt het. “We dachten samen na over hoe we de omgeving groener, gezonder en leuker kunnen maken. De input van de sessie gaat mee naar een volgende fase: ontwerp van het perceel.”

“Eén perceel aan het park blijft eigendom van Lokaal Bestuur Temse. Voor de inrichting van dit perceel gingen we aan de slag met buurtbewoners. We denken bv. aan de aanleg van een pluktuin of een voedselbos”, geeft schepen van Duurzaamheid Tineke Van Britsom (N-VA) aan.

Zowat 90 buurtbewoners waren aanwezig op het participatiemoment

Een gedachte over “Park Den Esch in centrum Temse wordt aangepast”

  1. Bij de oorspronkelijke versie en voorstelling van de Zaat zou de omgeving rond de vijvers altijd blijven fungeren als groene recreatie. (In 2006 werd reeds een eiland uit de vijvers niet vergund weggegraven na de bouw van de bunker aan de Tekenaarslaan). RUP werd en wordt vaak in naam van tewerkstelling naar hartelust ’ver’tekent. Bvb. De rooilijn in Orlaylaan die meters naar voor kwam, de bouwhoogte werd opgetrokken . De lusten van dit project komen ten goede aan enkelen (mogelijk ook mandatarissen natuurlijk wegens meer bevolking en dus hoger klasse gemeentecategorie). De lasten, weer een 400-tal auto die centrumstraten belasten, weer een mooi stukje groene ademruimte verloren – gecompenseerd door enkele bloembakken in Akkerstraat , weer 200 woningen en plus in overstromingsgebied. Gans Temse versteent. Gelukkig kan iedere Temsenaar rekenen op goed bestuur.
    Ons hart bloedt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *