BREAKING – Burgemeester Luc De Ryck neemt op 1 juni – na 39 jaar – afscheid van de politiek

Schepen Hugo Maes wordt de nieuwe burgemeester

TEMSE – Met ingang van 1 juni neemt burgemeester Luc De Ryck (CD&V) – na 39 jaar afscheid van de politiek. Vandaag donderdag verzendt hij zijn ontslagbrief naar de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken. Schepen Hugo Maes zal hem opvolgen.

De afspraken tussen de coalitiepartners – CD&V, N-VA en Open VLD – bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 bepaalden dat de burgemeesterssjerp naar de grootste partij ging: CD&V.

Toen al besliste het partijbestuur van CD&V dat Luc De Ryck zou opgevolgd worden door schepen Hugo Maes, zelf onafgebroken lid van het schepencollege sinds 1989. Een precies tijdstip van opvolging werd niet bepaald.

Luc De Ryck neemt na 39 jaar afscheid van de politiek

De voordrachtakte voor de nieuwe burgemeester, intussen door alle schepenen en raadsleden van CD&V, N-VA en Open VLD ondertekend, wordt eerstdaags door de algemeen directeur persoonlijk aan het kabinet van de gouverneur overgemaakt.

Luc De Ryck zat 39 jaar in de politiek. Tien jaar als schepen en 29 jaar als burgemeester.

Zijn vader, Albert De Ryck, was politiek actief en in de jaren ’50 enkele jaren burgemeester van Temse. Luc De Ryck volgde regentaat voor de talen Nederlands, Engels en Duits. Hij studeerde af in 1969 en ging werken als leraar in Lebbeke, aan het Heilige Maagdcollege in Dendermonde en in het avondonderwijs in Temse. Ondertussen was hij ook actief als journalist voor regionale kranten.

De Ryck ging net als zijn vader in de gemeentepolitiek en in 1977 werd hij lokaal voorzitter van de CVP-jongeren. In 1982 stond hij een eerste keer op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Ryck raakte verkozen en werd in 1983 schepen onder burgemeester Désiré Van Riet.

Hij stopte halverwege de jaren 80 als leraar en in 1986 werd hij kabinetsmedewerker bij Miet Smet.[1] Hij bleef schepen tot 1992. Na een interne afspraak binnen de partij volgde hij in 1993 Van Riet op als burgemeester. De Ryck won de volgende verkiezingen en bleef telkens burgemeester. Hij bleef tot 1999 actief als kabinetsmedewerker. Op 1 juni geeft hu nu zijn burgemeestersambt door aan schepen Hugo Maes.

Burgemeester De Ryck pakte graag uit met de woorden “Temse stripgemeente”.

Zelf is hij is te zien op de covers van de stripalbums Bij verdiensten (Kiekeboe – Merho, 2007) en De Slungel van de Jungle (De avonturen van Urbanus – Urbanus & Willy Linthout, 2008). Daarnaast speelde hij een rol in het Suske en Wiske-album Tazuur en Tazijn (Paul Geerts & Marc Verhaegen, 1991).

Schepen Hugo Maes zal de plaats innnemen van Luc De Ryck.

Een burgemeesterswissel is in Temse meer bijzonder dan elders, omdat de huidige burgemeester al meer dan een kwarteeuw aan de macht is.
(Lees verder onder de foto)

Hugo Maes (rechts) zal Luc De Ryck opvolgen als burgemeester

“Zo’n man opvolgen, is geen sinecure. Het is ook geen cadeau. Hij is een ‘burgervader’, meer dan een burgemeester”, vertelde Hugo Maes drie jaar geleden in Het Laatste Nieuws. “Luc De Ryck is ook een persoonlijke vriend geworden. We overleggen regelmatig. Ik zal grondig voorbereid zijn om over te nemen. En ik voel me er ook klaar voor. Ik zit dertig jaar in het schepencollege. Voor mij is het als een beloning van mijn politieke carrière.”

Debby Vermeiren wordt opnieuw schepen

De plaats van Hugo Maes als schepen wordt ingenomen door Debby Vermeiren. Zij maakt sinds 2001 deel uit van de gemeenteraad: van 2001 tot 2006 als gemeenteraadslid, 2007-2018 als schepen, en sinds 2019 opnieuw gemeenteraadslid.

Luc De Ryck wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Hilde Van De Voorde (Elversele).

De carriéres van Luc De Ryck en Hugo Maes

Luc De Ryck

°Temse, 11 november 1949
Regent Nederlands-Engels-Duits
1983-1992 Schepen
1986-1999 Kabinetsmedewerker Minister Miet Smet
1989-1993 Voorzitter Interwaas
1993-2022 Burgemeester

Hugo Maes

°Temse, 14 februari 1957
Technisch regent
1987-1991 Provincieraadslid
1989-2022 Schepen
2022- Burgemeester

3 gedachtes over “BREAKING – Burgemeester Luc De Ryck neemt op 1 juni – na 39 jaar – afscheid van de politiek”

 1. Luc,
  Bedankt voor het talrijke en het correcte dienstbetoon in die afgelopen jaren. Je was er voor vele mensen , maar vooral voor diegene die het niet gemakkelijk hadden, je was er voor hen als een goede burgervader. Geniet van jou welverdiend pensioen en het ga je goed.

 2. hopelijk meer aandacht voor natuur en milieu, duurzaam groen, gekoppeld aan creativiteit. De bevolking heeft veel meer groen nodig voor de gezondheid; groen “wast” fijn stof uit de lucht, geeft schaduw en koelte; en is heilzaam tegen stress en mentale kwalen.

 3. Wij gaan Luc De Rijck onze burgervader missen,
  Hem evenaren zal moeilijk zijn , om niet te zeggen kan niet.
  Voor gelijk welke gebeurtenis had hij altijd de gepaste aangrijpende woorden zowel in blijde als in droeve gebeurtenissen Altijd met ver teruggaande kennis.
  Wij begrijpen wel zijn keuze na zovele jaren , wij wensen U Luc samen met uw familie en vrienden nog vele mooie gelukkige ontspannende jaren en hopen U te mogen ontmoeten bij onze senioren vereniging Neos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *