Gemeente wil wandelpad langsheen de vijver van Den Esch beschermen

TEMSE – Momenteel lopen er gesprekken tussen de gemeente en de ontwikkelaar van de site de Zaat om een strook grond aan Den Esch over te nemen. Men wil hiermee het wandelpad langsheen de vijver beschermen.

Net zoals in andere nieuwe wijken of verkavelingen is het de bedoeling dat de de gemeente binnen afzienbare tijd, na de volledige afwerking en ontwikkeling van de site de Zaat, straten, pleinen en groenzones overneemt van de ontwikkelaar ‘Nieuw Temse‘, zodat de gemeente eigenaar wordt van openbare domein van de site.

Onderhandeling

Vorig jaar moesten rond de vijver van den Esch, langs de zuidzijde aan de Tekenaarslaan, een aantal bomen wijken voor een nieuwbouw. Dit stuitte op hevig protest van bewoners en natuurliefhebbers.

“De bomen die daar verwijderd zijn, zijn ondertussen gecompenseerd door het aanplanten van de boompjes voor het geboortebos vorige zaterdag op het talud langsheen het nieuwe deel van de Tekenaarslaan, richting rondpunt van de Edgard Tinelplaats”, vertelt schepen van Groen en Milieu Hugo Maes (CD&V).

“Ondertussen sloten we wel een akkoord met de eigenaars van de nieuwbouw zodat de breedte van de wandelweg van vijf meter gegarandeerd blijft”, aldus Maes. “Momenteel zijn we ook in onderhandeling met de ontwikkelaar om verder langsheen de Tekenaarslaan, tussen de grasvlakte en de vijver, grond over te nemen en het wandelpad ook daar te vrijwaren. Zodat bewoners en wandelaars blijvend gebruik kunnen maken van de wandelroute rond de vijver richting Orlaylaan.”

Privédomein

“Want ook de grasvlakte is ingekleurd als woonzone en zal waarschijnlijk de komende jaren ook bebouwd worden”, klinkt het. ” De groenstrook, het zogenaamde parkje, op de centrale as tussen de Phillippe Saveryslaan en de Tekenaarslaan zal wel verlengd worden tot aan het wandelpad van de de vijver.”

“We krijgen trouwens regelmatig de vraag of we er niet kunnen zorgen dat men volledig rond de vijver zou kunnen wandelen”, stelt Maes. “Maar dit is niet mogelijk omdat langs de zijde van Cauwerburg een deel in privébezit is. We kunnen de vraag stellen aan de eigenaars om een strook te verkopen. Maar als zij dit niet willen lukt dat niet. Af en toe zijn er trouwens mensen die zich van de afsluiting niks aantrekken erover kruipen en toch rond de vijver stappen. Maar dit mag zomaar niet want men bevindt zich dan op privédomein.”

De woonzone van de Zaat.
Alle gekleurde delen, straten, pleinen en groenzones, komen
na de volledige ontwikkeling van de site
in eigendom van de gemeente.
De centrale as tussen de Phillippe Saveryslaan en de Tekenaarslaan wordt op termijn doorgetrokken tot aan het wandelpad van de vijver.

3 gedachtes over “Gemeente wil wandelpad langsheen de vijver van Den Esch beschermen”

  1. Spijtig dat het laatste stukje groen (grasvlakte langs de esch ) ook nog moet plaatsmaken voor woningbouw.Er is een bijna volledig nieuw dorp gekomen op de Zaat +- 3000 mensen waaronder ook vele kinderen ,en daar is niks voor voorzien?
    Geen voetbal ,geen basket helemaal niks. het grasveld is in de zomer nog de enige ontmoetingsplaats voor de jeugd

    VG
    Luc De Maere

  2. Mooi initiatief, maar dit werd al voorgesteld in 2004 bij de informatieronde over het project de Zaat. De strook wandelweg re noorden van de vijvers, de grond destijds palende aan de toenmalige eigendom van notaris Dubois, werd kort voor het faillissement van de Boelwerf bij de eigendom van de notaris gevoegd en definitief omheind en afgesloten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *