Jean-Pierre Smet vindt dan toch overnemer voor slagerij Ardenia

TEMSE – Na 66 jaar kom er dan toch geen einde aan slagerij Ardenia. Jean-Pierre wordt opgevolgd door Jan en Bart, maar laat voorlopig de slagerij niet helemaal los. En de klanten kunnen gerust zijn: “Wij gaan hier niet veel veranderen”, zegt Jan.

Meer dan 60 jaar geleden zag “den Ardenia” het levenslicht.
Vader Julien Smet getrouwd met Marie-Louise Bogaert kocht het pand op het hoekje van de Schoolstraat en Paterstraat in 1955.

Vasthouden aan eigen identiteit

“Het was een bescheiden winkeltje dat mijn ouders overnamen van hun voorganger, beenhouwer Romain Burm”, vertelt Jiepie. “Aanvankelijk runde mijn moeder de winkel, vader Julien was in die tijd vertegenwoordiger van lijmen en verven in dienst van Metaldo in de Doornstraat. Later, toen de zaak drukker werd heeft hij die job moeten opgeven om zijn vrouw bij te staan. “Den Ardenia” onderging een eerste verbouwing in 1967. De volgende én huidige verandering dateert van eind september 1987.”

“In het verleden hebben we af te rekenen gehad met de opkomst van de grootwarenhuizen, maar door vast te houden aan een eigen identiteit en kwaliteit hebben we steeds enthousiast stand gehouden”, stelt Jean-Pierre.

“We merken dat er de laatste jaren een tendens is gegroeid waarin klanten terug de weg vinden naar het “klein beenhouwerke”. Nu juich ik de komst van nóg een grootwarenhuis zelfs toe, wat ik verwoord heb op één van de ondertussen bekende flashy groene krijtborden en kadertjes aan de winkelgevel, een uniek karakter, met slogans, gedichten en spreuken, die door de jaren heen mijn handelsmerk zijn geworden.”

De flashy groene krijtborden werden Jiepie’s handelsmerk (foto: TNS)

“Niet veel veranderen”

Sinds Jean-Pierre Smet (66) vorig jaar bekend maakte dat hij met pensioen wilde gaan, leefde bij klanten de vrees dat hij geen overnemer zou vinden voor zijn slagerij aan de Schoolstraat in Temse, die in 1955 door zijn ouders geopend werd en bekend staat als wildspecialist.

Maar de opvolgers zijn er nu toch. Jan Goossens (34) en Bart Buyle (42) staan vanaf woensdag 17 november in de zaak. Jan als slager, Bart eerst achter de schermen en later ook achter de toonbank.

“Wij zochten een beenhouwerij om over te nemen”, zegt Jan, die samen met Bart in Berlare woont en eerder al in slagerijen heeft gewerkt. “Ardenia ken ik al zestien jaar, want ik zat samen met de zoon van Jean-Pierre in de klas. Bovendien deel ik zijn visie: bijna alles zelfgemaakt, vlees voor de ogen van de klanten op maat snijden, weten waar de dieren vandaan komen. De mensen kunnen dus gerust zijn: we gaan hier niet veel veranderen.” Dat betekent dat ook werkneemster Espérance op post blijft.

Zondag 14 november was de laatste dag voor Jean-Pierre. Toch al zaakvoerder, zegt hij:

“Woensdag sta ik hier weer, als werknemer. Ik ga Jan al zeker tot aan het einde van de drukke feestdagen ondersteunen”, zegt hij. In tussentijd geeft hij nog zijn laatste stukjes kennis door. “De grootste voorsprong die ik geef aan mijn opvolgers is de ambachtelijke traditie bij de bereidingen, het uitzonderlijke assortiment en de passie om te streven naar de hoogste kwaliteit”, besluit hij.
(bron: HN/Tom Nuytemans)

Jean-Pierre neemt afscheid van Ardenia, werkneemster Esperance blijft

4 gedachtes over “Jean-Pierre Smet vindt dan toch overnemer voor slagerij Ardenia”

  1. Dag jean-pierre.

    Ik ben Lutgart Burm en Romain die de zaak stichtte, was mijn grootvader die in uw winkel op foto hangt.Deze Romain was tegelijk groot-en kleinhandelaar. Hij kocht enkel de prijsbeesten op. Hij poseerde dan fier in het deurgat op de hoek. Zijn zoon, Rene Burm kon het slachten niet aan en vluchtte naar zolder. Zijn pa slachtte de runderen met een doffe knal tussen de ogen.
    Uw pa Julien Smet heb ik zg gekend. Uiteraard gingen we daar om onze vleeswaren. Het was een verzorgde winkel met ruim assortiment. Ook vlaaien!

  2. We gaan de Jie¨Pie en zijn gedichten (tenzij hij die blijft schrijven) zeker missen, maar zijn heel blij dat de zaak wordt overgenomen en dat Esperance kan blijven. Geniet van je pensioen JiePie en veel succes Jan en Bart!

  3. Jean-Pierre heel veel succes met uw pensioen. Je was altijd even vriendelijk vaste klant of niet, dat siert u. We gaan zeker de nieuwe mensen es bezoeken.
    Grts suzy en Patrick Smet

  4. Alles wat we van jou gegeten hebben was heel lekker ook bij Jan Verschooren die heeft veel ervaring wat eten aangaat ik hoop dat de zaak blijft draaien en Esperanza is de schatje . Voor Jan en Bart het allerbeste .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *